To fulltreffere på fire hjul

Humor for bilturen

Jeg liker absolutt best å lese bøkene, men av og til koser jeg meg med ei lydbok også. Det kan være på stranda i sydlige strøk eller på en lengre biltur.

I løpet av året som så smått er i ferd med å ebbe ut ble det et par lengre bilturer, og da hadde jeg gleden av å lytte til to lydbøker av svenske forfattere, og begge bøkene falt virkelig i smak.

Fredrik Backman – En mann ved navn Ove
Ove er enkemann, og en skikkelig grinebiter på 59 år. Han bor i et borettslag der han tidligere har vært styreleder. Men noen år tilbake ble han avsatt som leder i det han selv kaller for statskuppet. Ove kjører Saab, noe hans beste kamerat også gjorde i mange år. Men da vennen byttet til Volvo og siden til BMW sprakk også dette siste vennskapet.
Så dukker nye naboer opp, og det første de gjør er å kjøre på og ødelegge Oves postkasse. Ingen god opptakt på et naboskap som også skal handle om rufsete katter, uventede vennskap og kunsten å rygge med henger.

Fredrik Backman evner å gi oss et skikkelig hjertevarmt portrett av en enstøing av en enkemann som ikke synes livet er verd å leve lenger, og derfor bestemmer seg for å gjøre slutt på det. Han viser oss hvordan tilfeldige menneskers væremåte kan gripe inn i andre sine liv og snu opp ned på det meste.

Lenke til omtaler av bøker av samme forfatter:  «Mormor hilser og sier unnskyld«, «Britt-Marie var her» , » Bjørnstad» , «Vi mot dere»  

Jonas Jonasson – Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant
Allan Karlsson har hundreårsdag, og på sykehjemmet gjøres det klart for feiring av dagen. Men Allan selv har ikke så veldig lyst til å være med på denne feiringen, så han bestemmer seg for å stikke av fra «heile driden».
Han stavrer seg over kirkegården og ned til busstasjonen der han bestiller billett så langt han kan komme for de noen og femti kronene han har i lomma. Og her starter et eventyr som fører til flere døde personer og jakten på en stor mengde millioner. Samtidig får vi mange tilbakeblikk i Allan sitt hundreårige liv som viser seg å være omtrent like innholdsrik som verdenshistorien har vært de siste hundre årene – og det er ikke sikkert at den hadde sett slik ut hvis ikke Allan Karlsson hadde vært med å sette sitt preg på den….

Jonas Jonasson har skrevet en skikkelig røverhistorie der han dikter Allan Karlsson inn i store hendelser i vår verdenshistorie. Selve tematikken kan kanskje kalles en aldri så liten kopi av Forrest Gump, men samtidig er forskjellene så store at jeg skal la det ligge. Underholdende er det uansett, selv om noen av historiene blir noe langtekkelige, og etter hvert ligner litt for mye på hverandre. Innimellom er påfunnene milevis over kanten for det sannsynlige – men skitt au – det gjør ikke noe.
Og så en liten advarsel helt til slutt – hvis du leser boka så kast ikke bort tiden på å se filmen – den er en gedigen nedtur!

Lenke til omtale av «Analfabeten som kunne regne» av samme forfatter.

9788202409517     tk5   hundre     tk5

Utgivelsesår 2014
Oversetter Due, Nina M.
Forlag Cappelen Damm
Språk Bokmål

 

Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 515
Forlag: Piratforl.
Språk: Bokmål
Originaltittel: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och forsvann
Oversatt av: Bjørnson, Elisabeth
ISBN/EAN: 9788281434073

 

 

1 Comment

  1. Åse Kristiansen

    13. februar 2015 at 10:24

    En mann ved navn Ove skal jeg helt klart lese. Er akkurat ferdig med Mormor sier unnskyld av samme forfatter. Det var strålende lesing:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.