God underholdning med skarp satire

Egentlig er det en tragisk historie som ligger til grunn i denne debutboka til Elizabeth Little. Seksten år gammel blir Jane Jenkins dømt til en lang fengselstraff for drapet på sin egen mor. Moren er en velkjent sosietetsdame, en kvinne som bruker mye tid og penger på veldedighet, men desto mindre oppmersomhet på sin egen datter. Jane er en bortskjemt og opprørsk tenåring som eksperimenterer både med alkohol, dop og sex.

Ti år senere blir hun løslatt fordi noen av bevisene i saken er manipulert.
Problemet for Jane er at hun ikke husker om hun drepte sin mor. Fingeravtrykkene hennes var på åstedet, hennes DNA ble funnet under morens negler og navnet hennes var skrevet med morens blod på gulvet.
Jane planlegger og gjennomfører en reise for å forsøke å finne ut av mysteriet. En reise som fører henne til en søvnig småby langt inne i det ville vesten. Hun har bare et par små spor å gå etter, men etter hvert dukker det stadig opp nye, og sakte men sikkert nærmer hun seg et svar.

Det som gjør denne boka svært lesbar er ikke først og fremst spenningen og intrigen, den er heller sånn midt på treet. Det er måten historien skrives på som er bokas store styrke. Vi blir med Jane på reisen, fra sted til sted, men ikke minst er vi med inne i Janes hode, noe som er en spennende tur. Forfatteren serverer oss mye svart humor, herlig sarkasme med finurlige vrier og krass samfunnskritikk. Et par eksempler:

«Fy flate, hun hadde løyet om alderen min også, ikke sant? Og det betydde at min far ikke var en jævla død gammel gubbe fra Liechtenstein, men en taper fra Sør-Dakota.
Den hurpa. Jeg hadde hatt en far i alle disse årene.
Verre enn det, jeg hadde lest det gale horoskopet i årevis

Ingen som kjente Jane Jenkins kunne ha trodd at hun var i stand til å begå mord.
«Jeg ville aldri gjettet det,» sa Grant Collins, en av Janies klassekamerater. «Hvorfor skulle hun gjøre noe sånt? Hun var jo allerede kjendis.

Det at Jane Jenkins er en «halvkjendis» gjør at media er interessert i henne etter løslatelsen, så et annet tema i boka er den heksejakten Jane blir utsatt for både av TV, den kulørte pressen og bloggere. Det er ganske skremmende lesning, akkurat dette, hvor hjelpeløst et menneske kan bli når media halser etter.

En spennende debutbok, særlig satiren og det friske språket hever den langt over gjennomsnittet.

Andre bloggere om boka: Heartart

9788202431440     terning5

Forfatter: Elizabeth Little
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Dear Daughter
Oversatt av: Uthaug, Geir
ISBN/EAN: 9788202431440