J.D. Vance – Hillbillyens klagesang

Hverken fugl eller fisk

Om boka sier forlaget blant annet følgende:
«Hillbillyens klagesang er en sterk og sviende skildring av J.D.Vance sin egen klassereise, men også en treffende beskrivelse av diskrimineringen, samt de strukturelle og kulturelle barrierene som møter mange av dagens fattige.»

J.D. Vance forteller sin egen historie fra en vanskelig barndom og oppvekst i det såkalte «rustbeltet» i USA til han ender opp som rimelig vellykket advokat. Vi så diverse reportasjer fra «rustbeltet» under fjorårets valgkamp i USA. Reportasjer som viste hvite innbyggere som hadde mistet jobbene sine, som lever liv i økende fattigdom, økende arbeidsløshet, økende sosiale problemer, økende kriminalitet, og ikke minst en stadig økende misnøye. Innbyggere som viste seg å bli Trumps kjernevelgere.
Forfatteren viser oss sin egen familie, hvilke problemer de hadde. Sitt nabolag, hvilke problemer de hadde. Sine byer, sine stater, hvilke problemer de hadde.
Og alt dette illustrerer han med utdrag fra sosialøkonomiske rapporter og statlige utredninger.

Og det kunne i utgangspunktet vært interessant, dette. Og er det til en viss grad innimellom. Men jeg synes det hele faller mellom flere stoler.
Fordi når forfatteren skriver om sine familiære forhold er han søtladen og klisjefylt, og vi kommer aldri helt inn på dem. Det pirkes bare litt i overflaten. Og når han skriver om problemene sett i et større perspektiv er han tørr og overtydelig.
Det blir hverken fugl eller fisk, men en blanding av en dårlig skrevet oppvekstroman og en trøttende offentlig utredning.

For meg blir det ganske ubegripelig hvordan denne boka kunne ligge på toppen av bestselgerlistene i ukevis i USA.

Takk til Cappelen Damm som sendte meg boka.

 

 

9 Comments

  1. Omsider har eg fått lest denne oppskrytte boka.
    Enig i det du skriv, men eg har konkludert med ein prikk meir – terningkast 3. Forsåvidt interessant å lesa om samfunnet «over there» og desse sære folka, men det vart liksom så oppramsande og dessutan ubehageleg utleverande

  2. Synd at boka ikke er bedre. USA har stor fattigdom og det ville vært interessant å lese mer om det.

  3. Takk for at du hjelper meg å ta en avgjørelse! Denne boken har jeg begynt på, og leste 100 sider før jeg la den til side. Jeg har flere ganger tenkt å lese videre, men nope, det fristet ikke. Kanskje ikke en 2`er, men langdryg og oppramsende vil jeg si at den er. De amerikanske bestselgerlistene sier vel litt om amerikanere?

    • bjornebok

      1. desember 2017 at 18:32

      Jeg leste den også i etapper. Og den siste etappen bladde jeg fort for å bli ferdig.
      Nei, det er ikke alltid like lett å forstå alt over there 🙂

  4. Ganske talende omtale dette, ser synspunktene dine – uten at jeg enda er lest boken. Det er jo interessante temaer som taes opp – men det kommer så absolutt an på hvordan de er behandlet og skrevet om.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.