Iskalde grøss

Vi befinner oss i en avsides avkrok på sørvestkysten av England. Været er vått og kaldt, og samfunnet bærer sterkt preg av at det lokale skipsverftet har vært nedlagt noen år. Et par tusen arbeidsplasser forsvant fra den ene dagen til den andre, og folk sliter.
En maskert mann forsøker å ta livet av en kvinne mens han tvinger henne til å ringe sin mor i det ugjerningen skjer. Men han lykkes ikke, kvinnen klarer å rømme. Også andre gang mislykkes han. Men tredje gang går det bedre.
Ruby Trick er ti år gammel, rødhåret og noe overvektig. Hun vokser opp i et trekkfullt og fuktig hus helt nede ved havet. Far er arbeidsløs, har nærmest gitt opp, mens mor strever for å holde familien med det mest nødvendige. Paret sliter i hverdagen, noe også lille Ruby merker. Hun er redd de skal skille seg.
Drapet skaker opp det lille lokalsamfunnet, og snart forsvinner nok en ung kvinne.
Far er medlem av en snodig klubb som dyrker cowboy-kulturen, og etter hvert som kvinner forsvinner engasjerer klubbmedlemmene seg i saken ved å kjøre hjem unge kvinner som er ute på byen. Ruby blir med far på noen av disse bilturene, noe hun håper kan være med på at hun får beholde ham hjemme.

Belinda Bauer bruker et barns øye som hovedvinkling på denne thrilleren. En svært virkningsfull vri. Du leser hele tiden med dette i bakhodet – hva kommer til å skje med Ruby? Beskrivelsene hennes av den engelske landsbygda er fabelaktige. Både de trøstesløse omgivelsene og det håpløse klimaet er med på å forsterke den mørke tonen i boka. På den andre siden av skalaen er politiduoen Kristy King og Calvin Bridge. Hun den skarpe etterforskeren, han den dagdrømmende assistenten som er i ferd med å bygge opp en total panikk i forberedelsene til sitt eget bryllup. En duo som skaper en herlig humoristisk tone i motsetning til alt det dystre.

«Sannheten om livet og døden» er en grøssende god fortelling der angsten kommer sivende inn sammen med tåkedottene og regnværet. Og spenningen stiger hele tiden, selv om forfatteren forteller oss hvem drapsmannen er før halve boka er lest. Men det gjør ingen ting. Den iskalde uhyggen kryper nedover ryggen på deg likevel. Så kommer stormen……
(Denne boka finner du på lista mi over bøker med «Kriminelt dårlig vær«.)

Flere av Bauer: «Den synske» , Den vakre død , Bristepunktet.

9788202478070     terning5

 

Forfatter: Belinda Bauer
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 336
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Oversatt av: Dahl, Tor Edvin
ISBN/EAN: 9788202478070
Annonser