Helga Flatland – Vingebelastning

En reise i det indre

Andreas er rundt de tredve, samboer med Hanna, sykmeldt fra en jobb innen media og går til behandling hos psykolog. Dette er i grove trekk den ytre rammen for boka. Resten foregår inne i hodet til Andreas – og der foregår det til tider ganske så mye…..
Gradvis blir vi kjent med Andreas gjennom samtalene med psykologen Bjørnar. Vi får bli med tilbake til barndom, ungdomstid, som ung student og så som samboer i Oslo.
Vi blir kjent med en usikker Andreas, som på en måte svever avsted gjennom livet uten helt å vite hva livet er. Allerede som ganske ung har han utviklet en hel rekke tvangshandlinger som siden dukker opp med ujevne mellomrom. Han kvier seg også for å ta valg. Egentlig liker han å være sånn middels og helst godt likt og mangler helt ambisjoner. Etter en påkjørsel blir han innlagt på sykehus, og nærmest ved en tilfeldighet blir han et psykiatrisk tilfelle, og vi blir med på en nedadgående spiral.

Det er en ganske mørk fortelling Helga Flatland gir oss, samtidig som boka er krydret med en aldeles herlig humor. Boka kan sees på som en bitende kritikk av sykeliggjøringen av mennesker innen psykiatrien. Andreas blir fornøyd når han får en diagnose, han har noe å forholde seg til. Han blir glad for å få medisiner, som blir en ytterligere bekreftelse på at «noe er galt». Han får flere medisiner, og flere bekreftelser. Spiralen er i gang. Og denne utviklingen er også en stor belastning for hans nærmeste, spesielt kjæresten Hanna, som opplever at han lever seg mer og mer inn i denne tilstanden. Psykologen Bjørnar er i ferd med å bli hans eneste støtte i livet. Samtidig kan boka også sees på som en satire over dagens samfunn, der de fleste unge kan velge utdanning og jobb, nærmest som i en godtebutikk. Noe innen media høres jo kult ut. Men når kravene i arbeidslivet tilspisser seg virker det kanskje ikke like kult lenger. Virkelighetsoppfatningen blir satt på prøve.

Helga Flatland bruker ikke store ord i fortellingen, hun nærmest lurer og lokker oss med inn, med sine skarpe iakttagelser og gode personbeskrivelser. Det kan ved første øyekast virke ganske så tilforlatelig og ufarlig det hele, men hun skrur det til på en nærmest umerkelig måte. Ubehaget og tankene kommer snikende. Mesterlig gjort.

(17. februar 2016 var jeg på bokkveld der Helga Flatland var hovedgjest, dette blogginnlegget er fra det møtet.)

Andre bloggere om boka: ebokhyllamiArtemisias verden, Tones bokmerke, Tine Sundal, My first, my last, my everything, Pias kulturkrok, Beathes bokhjerte, Bentebing’s weblog, Groskro’s verden, Moshonista

Omtale av «En moderne familie» av samme forfatter.

vinge  

 

 

 

 

 

 

terning5

 

 

Annonser

1 Comment

  1. Flott omtale og refleksjoner. Jeg synes at Flatland skildrer den selvsentrerte bobla man kan havne i når man treffer veggen på en svært god og troverdig måte.
    Takk for at du deltar på samlesingen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.