Så snøføyken står

Norrköping i Sverige, kaldt og blåsende,  snøvær og førjulstid.
To unge thailandske kvinner er på vei med toget. De er såkalte svelgere, eller pakkesler. Magene fulle av små pakker med heroin.
For en av dem går det galt, en pakke sprekker. Den andre kvinnen klarer å forsvinne i panikken som oppstår på stasjonen.
En storstilt menneskejakt på bakmennene starter.
Og sammen med politiet i denne jakten i Norrköping er også statsadvokat Jana Berzelius, en kvinne med en mørk og hemmelig fortid.

Dette er den andre boka av forfatteren om statsadvokat Jana Berzelius, jeg har ikke lest den første. Men det spørs om jeg ikke må få tak i den, for dette var spennende saker!
Måten å bygge opp boka på følger velkjente oppskrifter; korte avsnitt, raske skift av personfokus/fortellerstemme, skifte av tid, flette sammen hendelser, og en mørk fortid til noen av hovedpersonene, som gradvis avsløres.
Joda, det lyder kjent, og kan fort bli ganske så platte greier. Men ikke så denne gangen. Og grunnen er rett og slett at forfatteren gir oss mennesker som føles ekte. Og hun gir oss en historie som føles ekte, som gjerne kunne skjedd i en hvilken som helst by av en viss størrelse i hele Skandinavia.
Og mest ekte føles politifolkene. Det er en brokete gjeng hun presenterer for oss, småkranglete og gjennomsnittlige, med både styrker og ikke minst svakheter. Noen single, noen med familie, noen samboende med hverandre, noen trofaste, noen roter rundt.
Jeg har litt mer problemer med å svelge bakgrunnshistorien til Jana, den virker noe for spesiell for meg. Men, den er likevel viktig for utviklingen av bøkene. Og mer må det jo komme, etter denne avslutningen.
Og avslutningen, ja den er spennende så det holder der den utspiller seg inne i mørke skoger, ved iskaldt vann, ved delvis skjulte bygninger, med menneskejakt, med slosskamper på liv og død, lydsatt av roterende helikopterblader i et forrykende snøkaos.
Et lite spørsmål her; er det noen som kan komme på å ha lest en avslutning der ikke mørket kommer krypende, eller regnet bryter løs, eller snøkaoset blir komplett, eller tordenen drønner, eller lynet blinker, eller temperaturen synker, eller den stiger, eller aller helst alle deler samtidig?  Slutter en eneste krimbok i et normalt, ganske så hyggelig vær? Tips mottas!
Topp underholdning det meste av veien, selv om jeg så deler av løsningen ganske så tidlig. Det ble et par spor som ble litt for tydelige for min del. Men nå begynner jo hodet mitt å bli ganske så småkriminelt etter alle disse bøkene, da.
Nok en svensk krimforfatter jeg gleder meg til å følge videre. Det begynner virkelig å bli noen av dem nå.
Takk til Gyldendal som sendte meg et eksemplar av boka.
(Denne boka finner du på lista mi over bøker med «Kriminelt dårlig vær«.)
Min omtale av «Merket for livet»  , «Skjult agenda» og «Pappas gutt» av samme forfatter.

Andre bloggere om boka: Tine Sundal, My Criminal Mind, BokBloggBerit, Min bok-og maleblogg, Bøker & bokhyller

hvite spor terning5

 

Annonser