Leken debut

Haugesunds avis, høsten 2014.
Viljar Ravn Gudmundsson, en sliten og så til de grader desillusjonert 40-åring. En journalist som sliter med å holde hodet over vannet, sliter med å skrive, sliter med privatlivet, snuser og tygger nikotintyggegummi samtidig som han røyker med begge hender.
Bare fire år tidligere var han på toppen, med en sak som rystet det politiske Norge i grunnvollene, og fikk alles øyne til å rette seg mot den lille provinsavisen.
Et eller annet sted på veien gikk noe galt.
Denne journalisten får en mail om et mord som skal skje neste dag, men bryr seg ikke alt for mye om det, til tross for et visst ubehag. Han blir, svært motstrebende,  satt til å dekke en sak om et mistenkelig dødsfall. En kvinne har falt ut fra/blitt dyttet ut fra en balkong i 7. etasje. Og så kommer en ny mail som varsler et nytt drap. Begge mailene avsluttes med en merkelig kode. En seriemorder er løs i Haugesund.
Hvorfor er det nettopp Gudmundsson som får disse mailene. Kan det ha noe med saken for fire år siden å gjøre? En sak vi får stadige tilbakeblikk til.

Forfatteren har i flere år skrevet en av landets mest populære bokblogger der han har rost og slaktet krimbøker. Nå stikker han nakken fram med egen krimbok. Og det er ikke vanskelig å se at Tangen kan sin krim. Han leker med sjangeren, til tider raljerer han. De fleste triksene i skuffen finner du i boka, og flere til.

Hovedpersonen, journalist Gudmundsson, er penslet såpass bredt utover at han føles ekte, selv om mange av karaktertrekkene er ganske klisjéaktige. Politietterforsker Lotte Skeisvoll er også en spennende figur. Vi får vite at hun er ganske så pertentlig og at hun har en narkoman søster. Men så stopper det. Vi kommer ikke så mye lenger under huden på henne, dessverre. Det samme gjelder for resten av persongalleriet. De blir noe overfladiske, og noen ganske så parodiske, slik som den endimensjonale diktatoren av en sjefredaktør. Da er det adskillig mer substans i personene som blir beskrevet i den historien som hendte fire år tilbake i tid.

Plot’et har stil og eleganse. Det broderes ut i akkurat passe doser. Vi kommer svært tett på seriemorderen – vi får bli med inn i tankeverdenen hans. Men hvem er han? Vi får tildelt de personene vi behøver for å starte spekulasjonene rundt den skyldige, forfatteren leker med virkemidlene, og som leser blir jeg med på leken. Her skal sies at jeg ganske tidlig hadde en hovedmistenkt, som viste seg å være den skyldige. Men jeg har da også lest min andel krimbøker, slik at jeg nok er noe miljøskadd i denne sammenhengen. At jeg også klarte å tolke de mystiske kodene i mailene til seriemorderen lenge før politiet er jeg godt fornøyd med. Likevel er det såpass mange finurlige vrier og krumspring underveis til at jeg lar meg både lure og overraske. Spenningen er absolutt til stede. Og jeg gliser bredt over måten forfatteren til og med skriver seg selv inn i historien på!

Språklig flyter det lett, og historien er oppbygd med korte intervaller og passe doser tilbakeblikk. Det er godt driv stort sett hele veien. Og humoren spiller en viktig rolle. Språket krydres til stadighet med korte innstikk for å sprite opp fortellingen, særlig gjelder dette innenfor avismiljøet. Her har jeg imidlertid en innvending; det kan rett og slett bli for mange av dem. Som om det for enhver pris gjelder å være morsom, av typen «Kulturjournalist Henrik Thomsen var tre hoder høyere enn sin kollega uten at det hjalp nevneverdig på intelligensen.» eller  «..nyheten spredde seg som klamydia på et russetreff..». Noen treffer så det smeller, andre blir litt mer flaue i smaken.

Uansett, dette er en herlig debut, en sprudlende sjangerlek, samtidig som det er en solid konstruert krim. Jeg gleder meg til å lese mer av Geir Tangen.

Og for dere som er faste lesere av bloggen min vet at jeg stadig leter etter detaljer.  Og jaggu fant jeg noe denne gangen også. Det hele starter slik:
Haugesunds Avis
Fredag morgen, 27. august 2010
Boka starter på bursdagen min 🙂

Andre bloggere om boka: My Criminal Mind, Tine Sundal, Beathes Bokhjerte, Ritaleser, Min bok-og maleblogg, Debutantbloggen

Omtale av «Hjerteknuser»  , «Død manns tango», «Vargtimen» av samme forfatter.

maestro  terning4
Annonser