Tut og kjør 

Det i det hele tatt å prøve seg på et lite handlingssammendrag denne gang er en bortimot umulig øvelse. Det er handling fra første side. Og ut boka. Men vi er i Drammen, og hovedtema er menneskehandel.
Forresten, Drammen, hva er det med denne byen? For fjerde gang dette året har boka sin handling i Drammen. Er det mer kriminalitet der enn andre steder?

Uansett, «Fortielsen» er niende bok av Jæger om lensmann Ole Vik. For meg er Jæger et nytt bekjentskap. Et hyggelig sådan. For dette er god underholdning. Det er tut og kjør over stokk og stein fra begynnelse til slutt. Umenneskelige menneskehandlere, uskyldige ofre med grusomme skjebner, udugelige politifolk, dyktige politifolk og kyniske bakmenn, du finner det alt sammen – og mer til. 72 korte kapitler der det skjer mer på fem sider enn det gjør på 50 i en hvilken som helst middels krimbok.

Men, det er et ganske stort men. Handlingen er så fortettet at den blir stående i veien for mye annet. Jeg tar meg i å ønske at forfatteren snart kan bremse opp litte grann. Jeg har lyst til å bli litt bedre kjent med personene, jeg har lyst til å vite mer om omgivelsene, jeg har lyst til å få en bredere bakgrunn. Det blir lite tid til undring, til ettertanke, til forståelse.
Språket er rett fram, fra handling a til handling b, men uten noen særlig tyggemotstand. Spenningen er der det meste av tiden uten å være sitrende. Det blir som å sitte i en actionfilm og se den ene scenen etter den andre flimre forbi i høyt tempo. Riktignok er det finurlige vrier og uventede vendinger, men løsningen hadde jeg mine mistanker om et godt stykke før den kom. Og så, etter den store finalen får vi en politisk ganske så korrekt avrunding med en passe porsjon sødme.

Har du lyst på ei krimbok som er handlingsmettet, lettlest og spennende er dette ei bok for deg. Ønsker du noe dybde og rom for ettertanke må du nok lete en stund. Men, bevares, underholdende til tusen.
Boka kommer ut 26. mai. Takk til Juritzen Forlag for forhåndseksemplar.

Andre bloggere om boka: Tine Sundal, My Criminal Mind, Bokbloggeir

Omtale av «Guden» av samme forfatter.

fortielsen  terning4
Annonser