Som alltid solid

Gjennom årene har jeg lest det aller meste av Gunnar Staalesen, og Varg Veum har jeg fulgt trofast siden 1977. En reise som har vært underholdende og spennende stort sett hele veien.
Som vanlig er vi i Bergen, høsten 2003, og Varg får besøk på kontoret. Og ikke et hvilket som helst besøk. Han får besøk av sin storesøster (halvsøster), Norma Johanne Bakkevik. Et menneske han tidligere aldri har møtt.
Norma har et oppdrag. Hun er gudmor til ei ung jente som har forsvunnet sporløst. Veum tar saken, og får tidlig opplysninger som fører ham nedover sørvestlandet, og bakover i tid til en stygg voldtektssak fra midten av 70-tallet.

Så, en helt klassisk Varg Veum-krim ligger foran meg. Oppbyggingen følger velkjente spor. Unge mennesker med triste skjebner, motvillige voksne som helst ikke vil snakke med vår privatdetektiv, en sta Veum som aldri gir seg, men møysommelig finner nye veier å gå, flere møter med politi, som vanlig ikke like hjertelige, og etter hvert som historien snurper seg til noen fysiske basketak.

Min opplevelse av boka er todelt. Første halvdel føles lang med lite framdrift og mange nærmest trøstesløse møter med folk som helst ikke vil snakke med Veum. Det blir nesten som å se på en hamster i tredemølle. Det som berger denne delen av boka er forfatterens gode sarkasmer og selvironi i replikkene.
Men omtrent halvveis skjer det noe. Tempoet skrus kraftig opp, uventede vrier presenteres og spenningen øker betraktelig. Det blir framdrift og nerve i fortellingen, slik at andre halvdel av boka oppleves som noe av det bedre Staalesen har skrevet de siste årene.

Konklusjonen min blir at dette er som alltid solid håndverk fra forfatteren sin side. Både stil og tema er klassisk Staalesen/Varg Veum. Vår helt Veum har nådd den anselige alder av 61 år, men virker tilnærmet uslitelig. Samtidig er det en stund siden han har overrasket. Man får som forventet.

Takk til Gyldendal som sendte meg et rykende ferskt eksemplar av boka.

Andre bloggere: Tones bokmerke, My Criminal Mind, BokBloggBerit, Tine Sundal, Bokbloggeir, Reading Randi

Andre bøker av Staalesen: Utenfor er hundene

storesøster  terning4
Annonser