Eystein Hanssen – Jaget

Høyaktuell thriller

Dette er sjette bok om politietterforsker Elli Rathke. Jeg har lest fire av de fem første.
Elli har blitt mor til lille Mali siden forrige bok, og er ute i fødselspermisjon. Når så et lik flyter opp i Bjørvika får hun telefon om hun kan starte opp noen dager før permisjonen går ut. Elli er mer enn klar.

Saken blir vanskelig å få hull på. Sporene er så å si fraværende. Likevel kommer hun sakte videre, og etter hvert er det mye som tyder på at det kan være snakk om terrorisme, og både PST og Etterretningstjenesten blander seg inn i saken hennes etter hvert, og i kulissene spøker CIA. Til Ellis store irritasjon. Hun opplever samarbeidet som svært vanskelig, særlig en fyr i PST gjør dagene hennes ekstra sure.
Parallelt fortelles også to andre historier; en mor og hennes to barn på ellevill flukt bort fra IS og terror, samt en ung mann i Oslo av pakistansk herkomst som slites mellom konservative foreldre og forholdet til kjæresten som foreldrene ikke vil godta.

Eystein Hanssen leverer ei bok med høyaktuelle tema; IS og terror, desperate mennesker på flukt fra den samme terroren, spekulative menneskesmuglere og båtflyktninger, hvordan unge mennesker i landet vårt rekrutteres til terror, etterretningstjenestens evige jakt på terroristene, på deres blinde vold som svært ofte rammer uskyldige mennesker. Bak alt dette anes et sterkt sosialt engasjement fra forfatterens side.
I tillegg har forfatteren en politihelt av et usedvanlig kaliber, Elli Rathke oppleves i aller høyeste grad som ekte, uredd og engasjert. Sidehistorien med den lille familien som flykter fra terroren i hjemlandet er hjerteskjærende lesning, og detaljene omkring dette er grusomme. Og spenningen de siste par hundre sidene er sitrende, opp mot det som kan bli et ragnarok i Oslo sentrum.
Likevel skurrer det litt underveis for denne leseren. De første 250 sidene oppleves alt for lange. Oppbyggingen blir for kronglete, det er nesten for mye som skal etableres før spenningen settes igang.
Derfor, en absolutt leseverdig og spennende thriller som hadde hatt godt av en solid innstramming av første halvdel.

Min omtale av «Åtseldyr» av samme forfatter.

Andre bloggere om boka: My Criminal Mind

Takk til Cappelen Damm som sendte meg boka.

 

5 Comments

  1. For en fin omtale, Bjørn. Jeg tror faktisk at jeg har blandet Eystein Hanssen med forfatteren Kurt Hanssen, og tenkt at dette ikke er krim for meg. Kurts krim Forglemmegei (har du lest den?) ble i snilleste laget for min del. Der jeg burde vært engasjert, i bokas dramatiske høydepunkt, var jeg totalt likegyldig til handlingen. Det høres ikke ut som om det er mulig med serien om Elli Rathke. Jeg legger tipset på minnet til krimlysten skulle komme over meg, jeg leser det i perioder, men det går ofte lang tid mellom hver gang.

  2. Der fekk eg ei ny påminning om denne serien. Eg likar å vera oppdatert på norsk seriekrim, så eg har fleire av bøkene i den overfylte ventehaugen min.
    Fin omtale!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.