Shari Lapena – Naboparet

Grei tidtrøyte

Internasjonal bestselger av canadisk forfatter.
Tittelen kunne forsåvidt ha passet på en av fjorårets absolutte godbiter, «Du er så lys» av Tore Renberg.

Et fredelig, dyrt og idyllisk nabolag et sted i Nord-Amerika.
Ekteparet Anne og Marco er på fest hos naboparet, Cynthia og Graham, som de bor vegg i vegg med.
Anne begynner å bli småfull. Og irritert.
Irritert fordi Cynthia og Marco driver og småflørter hele tiden. Men enda mer irritert fordi Marco fikk mast henne med på dette uten at hun hadde lyst. Irritert fordi barnevakten meldte avbud like før.
Men de ser til datteren hver halvtime, og har med seg babycallen. I halv to-tiden kommer de seg endelig hjem.
Der står døra på gløtt, og barnerommet er tomt…..

En finurlig sammenskrudd historie er dette. Og en og annen overraskelse har forfatteren å by på innimellom. Men dessverre, jeg synes ikke det er så voldsomt spennende. Og det er fordi jeg har den sannsynlige løsningen ganske så tidlig. Derfor blar og leser jeg fort, ikke fordi det er så ulidelig spennende, men jeg vil bare se om jeg triumferende kan utbryte; Hva var det jeg sa!
Og det kan jeg.
Men nå skal jeg ikke hovere. Boka har absolutt noen gode vendinger, og jada, jeg blir lurt et par ganger. Men mitt største ankepunkt er likevel språket. Jeg har nettopp lest «Camille» av Pierre Lemaitre, en oppvisning i litterær kraft. Denne gang blir det helt flatt. Ikke en eneste gang stopper jeg opp og tenker at det var godt skrevet. Kanskje litt urettferdig for Lapena dette, at jeg nettopp har lest Lemaitre.

Derfor blir min konklusjon at dette er grei tidtrøyte, fort lest, fort glemt.
Men det kan godt hende at du vil være adskillig mer positiv til boka enn det jeg er, noe flere av mine bokbloggende kolleger gir uttrykk for: My Criminal Mind, Artemisias verden, Tine Sundal

Takk til Gyldendal som sendte meg boka.

 
Annonser

11 Comments

 1. Det ble jo til at jeg leste den likevel – veldig god omtale du fikk til på denne, jeg mener selvsagt: godt skrevet av deg – for du endte jo bare på en tre-er. Var vel nesten der jeg også. Men syntes den var spennende. (Morsomt at du assosierte litt med Du er så lys – nabopar der også ja.) – Og der oppdaget jeg sannelig at jeg ikke har omtalt Camille enda – Jeg så ikke så lett løsningen som du gjorde…..

 2. Jeg er veldig enig med din omtale av boken. Jeg leste den på orignalspråket og syntes ikke den levde opp til hypen. Skulle jeg gitt terningkast ville jeg også havnet på en treer. Karakterene var overfladiske, og språket var så platt og enkelt at jeg holdt på å gi opp lesingen på grunn av det. Kanskje jeg også er bortskjemt, fordi jeg leser veldig mye krim og såkalte grip-lits, men jeg synes også at mange bøker hypes opp uten at den er noe grunn til det.

  Her er min anmeldelse:
  http://bokelskerinnen.com/2016/09/bokanmeldelse-the-couple-next-door/

  • bjornebok

   17. mars 2017 at 15:28

   Takk for kommentaren, Elin 🙂
   Jeg var innom bloggen din i dag (første gang, faktisk, legger deg til på lista mi nå!), og ser at du som meg er fornøyd med Filledokka.
   Og for deg som måtte lese dette – Elin sin blogg finner du her: http://bokelskerinnen.com/
   Kan forøvrig nevne at Elin også skriver bokanmeldelser i VG.

 3. Fin og ærlig omtale, selv om jeg nok etter å ha lest denne ikke kommer til å prøve meg på boka 🙂 Jeg vil imidlertid lese Lemaitre! Jeg har begge de første bøkene i hylla, og nå har jeg hørt så mye godt om forfatteren etterhvert at de bare må leses ila året. Så takk for å understreke akkurat det.

  • bjornebok

   27. januar 2017 at 19:11

   Begynner å bli litt skummelt nå når flere ikke vil lese boka pga av min omtale ☺
   Håper du vil like Lemaitre!

   • Du vet, det er mange bøker der ute, og jeg stoler på bokbloggeres kvalifiserte blikk mer enn en tilfeldig bokhandler. Noen må jo hjelpe meg med å sortere i det enorme mangfoldet av bøker jeg burde lese før jeg dør 😉

 4. Ofte uheldig å lese enklere bøker etter språklige godbiter. Jeg er enig i at språket ikke er spesielt godt, men jeg synes ikke det er dårlig heller. Jeg tenkte faktisk på det, men visste ikke hvordan jeg skulle formulere det. Sammenlignet med feks Gillian Flynn er dette enklere, flatere– men jeg synes det fylte sin funksjon og ga meg noen underholdende timer på flyet.
  Takk for link!

  • bjornebok

   25. januar 2017 at 23:21

   Ja, jeg nevnte det også i omtalen at det kan være urettferdig at jeg leste den etter Camille. Men bevares, grei underholdning var det uansett.

 5. Da skal jeg ikke lese denne – det er så mye annet å prioritere. Har nylig lest Camille – ganske grusom, skal huske å omtale den snart. (Må lytte ferdig siste McEwan først – overraskende god den)

  • bjornebok

   25. januar 2017 at 19:09

   Kan godt være du liker den, selv om det ikke var helt min kopp te. Mange er mye mer positive enn meg.
   Blir spennende å lese omtalen din av Camille!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

© 2021 Bjørnebok

Theme by Anders NorénUp ↑

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.