Myriam H Bjerkli – Lille linerle

Hjerteskjærende

Sandefjord, senhøstes 2005.
Sissel bor med sin sju år gamle datter, Mari, i ei noe loslitt hytte i nærheten av Sandefjord. Hun arbeider som servitør på en restaurant og er eneforsørger. Hun blir vartet opp av Petter, en særdeles vellykket advokat.
Eneste skjær i sjøen er at Mari ikke liker Petter. Mari vil heller ha pappaen sin. Hun har ikke sett ham på flere år, men savner ham veldig.
Derfor oppfører hun seg ekstra dårlig når Petter kommer på besøk.
Noe hun gjør også denne noe regntunge oktoberdagen. Hun vil heller være alene ute på stranda enn inne i hytta.
De voksne benytter anledningen til å ta en tur inn på soverommet, og drar for gardinene.
Samtidig kommer en mann roende rundt en odde med kurs for stranda der Mari er. Han ligner da masse på pappa, gjør han ikke?

«Lille linerle» er forfatterens krimdebut. Og hvilken debut!
Hun forteller en sterk historie. Men ikke om grusomme seriemordere, blod og gørr eller geniale etterforskere. Hun forteller en historie om ei lita jente som bortføres og vokser opp i en kjeller. Hun forteller historien om en mor som opplever en desperat sorg over dattera som forsvinner. Hun forteller historien om en manipulerende, beregnende og utspekulert mann som forsyner seg av det han vil ha. Hun forteller historien om den skakkjørte mannen som liker småjenter.
Og dette forteller hun i et nøktern språk. Nøkternt, men fullt av intensitet, med en eksplosiv stillhet. Hun faller ikke for en eneste fristelse til å male det ut. Det er jeg som leser som må male bildene selv. Og det er hjerteskjærende bilder jeg må male. Det er rystende bilder. Det er bilder som gjør meg rasende. Som gjør meg trist. Som får tårene til å presse på. Men jeg gir aldri opp håpet. Jeg kan ikke gi opp håpet!

Jeg tror det må være en av de sterkeste krimdebutene jeg noensinne har lest. Rent krimteknisk er det et par ting å sette fingeren på, et par enkle/usannsynlige løsninger og enkelte sekvenser er noe uttværet. men det blir bare marginale detaljer. Boka er sitrende spennende, og ikke minst utfordrende å lese. Det gjør fysisk vondt innimellom. Den sitter fremdeles i, mer enn ett døgn etter at jeg lukket den. Varsomt. Fordi slutten ga meg virkelig noe å tenke på.

Myriam H Bjerkli siterer et sted i boka fra kanskje den vakreste sangteksten i norsk musikkhistorie, skrevet av Anne Grete Preus. Hun nevner ikke tittelen på sangen som heter «Når himmelen faller ned».
Det er vel nettopp det himmelen gjør i denne historien. 

Takk til Liv Forlag som sendte meg boka.

Andre bloggere om boka: My Criminal Mind, Bokbloggeir, denkriminellebokverden, Min bok-og maleblogg, Groskro’s verden

Flere av Bjerkli: Stella Polaris, Djevelens yngel

10 Comments

 1. Hei! Dere er så mange som har skrevet utrolig gode anmeldelser av denne boken! Dere er så flinke til å skrive. Jeg holder på å lese anmeldensene til dere andre bokbloggere, jeg skal skrive om boka snart. Jeg ser jo det at jeg er den eneste så langt som jeg har funnet, som ikke liker boka. Godt er det da, enn vil jo, jeg gjør i det minste det: at folk flest skal ha gode leseropplevelser!

  Ønsker deg en videre fin dag og kveld.

  Stjernekast

  • bjornebok

   21. juni 2017 at 22:33

   Takk for hyggelig hilsen 🙂
   Skal bli spennende å lese omtalen din!

  • Lillian Bjerkestrand

   18. juli 2017 at 11:42

   Jeg er heller ikke sikker på om jeg liker denne bok! Det var for mye av alt, og løse tråder. Hva ble det med psykiatrikeren, hva med politimannen som bare gikk da han fikk vite sannheten. Ble veldig mye hopping de siste sidene for å komme raskt til avslutningen, som var overraskende. Det blir sikkert en fortsettelse . Ingen kvalitetskrim for min del, men vanvittig drivende.

   • bjornebok

    18. juli 2017 at 15:08

    Takk for kommentaren ☺
    Det er jo det som er så fascinerende med bøker. At opplevelsene er så forskjellige.

 2. Hei Bjørn, dette var en ekkel, men god bok. Jeg likte den godt med unntak av slutten, den syntes jeg var litt for enkel. Men jeg følte med stakkars Mari og jeg ble kvalm av handlingen, men allikevel jeg leste den i et raskt tempo. Tror dette vil bli en favoritt blant mange bloggere.

  • bjornebok

   8. mai 2017 at 18:06

   Hei Gro.
   Ja, den griper hardt tak i deg, denne.
   Reagerte som deg litt på slutten, men etter å ha tygget på den et par dager syntes jeg den egentlig var ypperlig – åpner opp for mye.

 3. Denne har jeg på vent blant mine påskekrimbøker. Folk er veldig samstemte her, så denne er jeg spent på..
  Men først skal jeg lese ferdig Peter Mays Svarthuset som jeg startet på i dag. den virker veldig bra så langt–
  God påske Bjørn:)

 4. Utrolig bra anmeldelse Bjørn. Bjerkli har virkelig gjort stort inntrykk på mange med sin debut.
  Takk for link.
  Hilsen Ann Christin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.