C.J. Tudor – Krittmannen

Fenget meg ikke

Årets første krim finner sted i den sørlige delen av England, i den fiktive byen Anderbury, ikke så langt fra Bournemouth. En søvnig liten by, tilsynelatende, men i søvnen bor marerittene….
Bokas hovedperson er Eddie Adams, som også er bokas fortellerstemme. Vi møter ham som 12-åring i 1986, og som voksen mann i 2016, som ungkar og lærer. Han bor i familiens noe loslitte hus, far er død og mor har flyttet sammen med en helsefreak. Sammen med ham bor den noen år yngre leietakeren Chloe, en sjarmerende dame som han er ørlite grann forelsket i.

Tilbake i 1986 skjer en tragisk hendelse i den lille byen. Ei jente blir funnet drept inne i skogen. Hun er kuttet opp i deler, og hodet blir aldri funnet. Sammen med fire venner er det Eddie som finner henne. Den som blir mistenkt for drapet tar livet av seg like etterpå. Saken får derfor ingen skikkelig oppklaring.
30 år senere komme en av guttene fra den gang tilbake til byen. Han ønsker å skrive ei bok om det som hendte den gang.
Ting som har vært skjult i alle disse årene kommer opp til overflaten, og skumle saker begynner å skje.

Så det er et klassisk utgangspunkt for krim dette, med et mysterium fra langt tilbake som kommer fram etter mange år i glemselens dyp. Krittmannen, bokas tittel, har med å gjøre at vennegjengen som 12-åringer hadde utviklet et system av tegninger som de kunne kommunisere med hverandre med. Disse krittegningene var sentrale den gang i ’86. Og de dukker opp igjen i 2016.

Byen er befolket av et rikt persongalleri, forbilledlig beskrevet av forfatteren. Faktisk en hel del av dem har persontrekk som gjør dem spesielle, og noen kan virke riktig så spooky. Og det er rikelig med hendelser, både fra fortiden og i nåtid, som er både tragiske og blodige nok til å holde interessen oppe.
Miljøbeskrivelsene er også gode. Den engelske småbyen blir levendegjort på  troverdig vis.
Språket flyter lett og friksjonsfritt, og har stadig formuleringer som gjør at fortellingen føles litterært oppegående.

Med alt dette på plass burde alt ligge til rette for fine lesestunder. Men dessverre, av og til er det slik at selv om det meste er på plass, så fenger det ikke. Og det kan være vanskelig å sette fingeren på hvorfor. Det blir bare slik. Det går noe for tregt, oppbyggingen er for møysommelig, spenningen stiger for sakte, det som skulle være overraskende blir for lett å forutsi og den deilige sitringen uteblir.
Så dessverre, jeg kjedet meg.

Andre bloggere om boka: Tine, som er adskillig mer positiv enn meg, og gir boka toppkarakter.

Takk til Cappelen Damm som sendte meg boka.

Mer av Tudor: Gullungen

10 Comments

 1. Super omtale som vanlig. Jeg er ikke like negativ som det du har vært, men jeg er absolutt enig i at spenningskurven var for lang. Men syns absolutt boka var lesverdig, og kan bli spennende å følge denne forfatteren videre.

  Linket omtalen din i innlegget mitt 🙂

  Ann Christin

 2. Hei og godt nyttår. 🙂 Venter den i posten snart for bestilte den på engelsk for en liten stund siden. Har ikke store forventinger til den, men er alltid mer nysgjerrig på bøker som får mange delte meninger enn bøkene som kun får ros. Ha en fin søndag videre. 🙂

 3. Jeg liker SVÆRT godt «Tokyo» av Hayder. Liker du ikke Krittmannen så noterer jeg ikke bak øret, men lar den passere. Det er nok av bøker i hylla.
  Tokyo derimot, er veldig spesiell. Og liker de to fortellerstemmene. De utfyller hverandre. Innleserne gjør en svært god jobb!

  • bjornebok

   10. januar 2018 at 21:29

   Så bra – da har du mye å glede deg til.
   I går kveld møtte jeg forresten en kompis som viste meg at han hadde Mo Hayder som lydbok på mobilen.
   Hun er helt rå, sa han.
   Det var bare å nikke samtykkende 🙂

   • Alltid deilig å kjenne på følelsen av å ha funnet en ny forfatter som kan settes på listen over «Må leses mer av» 🙂

    • bjornebok

     11. januar 2018 at 21:12

     Sant det. Eneste unntaket kan være hvis det er mange å ta igjen, siden jeg har mest lyst til å lese nyere bøker.

 4. Hm, det ble en helt annen dom enn Tine ga. Greit å få moderert forventingene, men en treer på en krim er såpass dårlig at da gidder jeg omtrent ikke å lese ferdig- så vi får se hva jeg synes::)

  • bjornebok

   7. januar 2018 at 20:30

   Blir spennende å se dommen din, Anita.
   Ser det spriker veldig på Bokelskere også 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.