Sven Petter Næss – Den stille uke

Sitter som et skudd

Debutant på det norske krimmarkedet dette, og bare det er jo spennende.
Så spørs det om boka er det samme …

Harinder Singh er kriposetterforsker, og som navnet røper halvt indisk. Et drap blir begått i den fiktive småbyen Elvestad, et sted ikke så langt fra Elverumstraktene etter hva jeg kan forstå. Ung mann funnet død under en bro. Harinder ser fram til påskeferien, men blir sendt til Elvestad, eller Staden som stedet heter på folkemunne, for å lede etterforskningen. Med seg får han den forholdsvis ferske kollegaen Rachel Hauge.

Harinder har mest lyst til å nekte hele greia, fordi han er fra Elvestad, og har forbannet seg på at dit skal han aldri tilbake, et sted fullt av dårlige minner, et sted som ikke var særlig vennlig mot en unggutt med mørkere hudfarge.
Raskt oppdager han at mye er uforandret på de snart tjue årene som er gått siden han forlot småbyen. Ikke minst dynastiet Davidsens dominans. Familien som eier stedets hjørnesteinsbedrift, og som har en finger med i det meste.
Offeret viser seg å være 20 år gamle Axel Davidsen, yngste skudd på familietreet, student i hovedstaden, nå hjemme på påskeferie.
Tilsynelatende en enkel sak med klare spor.
Men Harinder må grave grundig og dypt i småbyens mange hemmeligheter …

Sven Petter Næss har skrudd sammen en politikrim der det meste sitter som et skudd.
Persongalleriet er rikt og mangfoldig. Spesielt har jeg sansen for Harinder Singh som vi kommer godt under huden på, både i livet hans nå, og ikke minst oppveksten hans i Elvestad. Kollegaen Rachel Hauge er også en spennende kvinne med rikelig med bein i nesa. Ellers er boka befolket med klart utmeislete karakterer, troverdige de fleste, selv om noen blir litt endimensjonale.
En viktig rolle spiller også byen, et noe loslitt samfunn som Næss utbroderer på glimrende vis, der bygdedyret lever i beste velgående.
Og ut fra en forholdsvis rolig og tradisjonell start utvikler historien seg til å bli rå, blodig og pulserende.

Språket flyter lett og friksjonsfritt, med både lekenhet og humor innimellom.
Spenningen er rikelig tilstede det meste av tiden, og stiger bratt fram mot finalen.
Alt i alt en imponerende debutkrim, og kommer det mer om Harinder skal jeg garantert følge ham videre.

Omlag halvparten av hver, lydbok innlest av Ivar Neergaard, som alltid en nytelse, og papirformat. Takk både til Aschehoug og Lydbokforlaget for boka.

Flere av Næss: Skjebnesteinen, Skyldig

4 Comments

  1. Skal notere meg den 🙂 Har så vidt snust på den men ikke bestemt meg. Det er så mye spennende og jeg henger etter med mange serier, då jeg må velge med omhu 🙂

  2. Fin omtale, den høres spennende ut – ikke lest noe av han jeg. Har så mye som er hopet seg opp nå, at jeg bør ikke skaffe meg noe nytt. Er fortsatt bare i gang med den første av Lewis-bøkene – lytter (Leser noen andre typer bøker innimellom da…)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.