Agnes Lovise Matre – Iskald

Underholdende lensmannskrim

Startskuddet for boka foregår på ei ferge i Hardangerfjorden. Klokka fem på morgenen. I et surt og kaldt vær. Lensmann Bengt Alvsaker har meldt seg på Norseman Xtreme Thriathlon. 3,8 km svømming i iskaldt fjordvann, 18 mil på sykkel over Hardangervidda og drøye fire mil løping helt opp til Gaustadtoppen. Bare det å lese hva det går ut på er utmattende for en sofasliter.

Men allerede før siste svømmer kommer seg i land blir en av deltakerne funnet livløs, og lensmann Alvsaker og hans team får en komplisert sak å hanskes med, for den livløse druknet ikke …

Starten er en heftig, klaustrofobisk leseopplevelse om det fullstendige kaos av gule badehetter, kavende armer og sparkende bein  som alle vil først til land, og hvor vår kjære lensmann en stund lurer på om han vil overleve galskapen.
Vel, han gjør jo det, da.
Men når han fullstendig utmattet raver over målstreken har det dessverre allerede gått 14 timer siden likfunnet, og med en kropp som er nær sammenbruddet blir oppstarten av saken et ork.

Noe som preger de neste kapitlene i boka. Både lensmann og forfatter ser ut til å lete etter retning og mål til å begynne med. Som lensmannen ute i den iskalde fjorden så trør de vannet en stund.
Men så, etter disse innledende kapitlene, smeller et hagleskudd og et halvt hode forsvinner. Da øker tempoet og spenningen. Som inneholder flust av mennesker med motiv til å ha begått ugjerningene. Alt fra mørkemenn med en religiøsitet som er mer enn nok til å skremme fanden på flatmark, via lånehaier og spillegale gjeldsofre, snuskete videoopptak og prostitusjon til mennesker mer lik gjennomsnittet av befolkningen, slike som deg og meg.

Forfatteren har ei søster som er krimtekniker. Om hun er modell for Lerke Ribenholt, bokas krimtekniker, vites ikke. Men akkurat disse delene av etterforskningen svinger det skikkelig av. Metoder og tenkning er interessant lesning, så Matre må i hvert fall ha fått gode råd med på veien.
Litt romantikk blir det også plass til, siden Lerke og Bengt har blitt kjærester siden sist.

Frustrerende venting på analyseresultater, for liten bemanning, etterforskningsskritt som må vente, bomturer til folk som ikke er hjemme, vitner som ikke møter opp til avhør – den grå politihverdagen – alt dette virker også troverdig, men for mye av det kan fort bremse tempoet, noe som skjer fra tid til annen.

Matre er knakende god når hun maler fram kristenfundamentalistene. Disse gamle menn med sine middelalderske meninger og grufulle menneskesyn presenteres med en penn som drypper av berettiget harme og bitende sarkasme. For min del kunne forfatteren gjerne filleristet dem enda litt mer.

Likevel, den aller beste passasjen er når hun går seks måneder tilbake i tid. I et kapittel som skiller seg klart ut både i rytme og språk. Snaue fire sider om den fortvilte gamblerens innerste tanker, akkurat det ble en knockout på meg.

Iskald er en underholdende, godt komponert og velskrevet lensmannskrim, hvor spenningen stadig øker etter en noe nølende start. Men jeg savner den sitrende, underliggende nerven som preget hennes to forrige bøker.

Boka leste jeg for det meste, men måtte innom lydbokformatet et par ganger –  forbilledlig innlest av Ivar Nergaard.
Derfor takk både til Lydbokforlaget og Gyldendal. Og ikke minst til Agnes, som hadde skrevet en hyggelig hilsen i boka!

Andre bloggere om boka: Tine Sundal, My Criminal Mind, Artemisias verden

Flere fra Matre: Kledd naken, Skinnet bedrar

+

Annonser

6 Comments

 1. Jeg har også lest boka, og skrev i omtalen at jeg savnet den samme intense spenningen som var i Skinnet bedrar. Den er en av de beste krimbøkene jeg ar lest. Men du verden, Anes Matre kan sine saker! Gleder meg til neste bok fra henne.

  • bjornebok

   30. mai 2019 at 01:49

   Flere har påpekt det samme.
   Men helt enig, Agnes skriver godt, og jeg gleder meg også til neste 🙂

 2. Herlig omtale, kjekt å se at du er begeistret, selv om vi trillet samme terning. Jeg savnet det sosiale engasjementet i denne boken, men når du nevner kristenfundamentalistene, så peker du jo på det. Kanskje det ikke gjorde kraftig nok inntrykk, så jeg er enig med deg, litt mer filleristing hadde vi tålt 🙂
  Takk for lenke!

  • bjornebok

   26. mai 2019 at 22:32

   Takker Tine 🙂
   Og ja, begeistringen var så absolutt til stede etter en noe nølende start.

 3. Din begeistring lyser gjennom innlegget. Jeg synes boka var litt treg, selv om jeg er enig i mye av det du skriver. Takk for link!

  • bjornebok

   26. mai 2019 at 20:06

   Joda, jeg var begeistret. Strevde litt etter den gode starten, men jeg synes det kom seg skikkelig etter hvert 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

© 2020 Bjørnebok

Theme by Anders NorénUp ↑

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]bloggnorge.[dått]com.