Heine Bakkeid – Vi skal ikke våkne

Svart som lava

(Reklame. Boka er et lese-/lytteeksemplar fra Aschehoug/Lydbokforlaget.)

Tredje bok om Thorkild Aske, en av norsk krimlitteraturs mørkeste antihelter. Oppsagt for noen år tilbake som avhørsleder i Spesialenheten for politisaker + at han har sonet en fengselsdom for å ha kjørt bil i ruset tilstand med det resultat at en kvinne han elsket omkom.
Storforbruker av antidepressiva, og med et uttalt ønske om å dø. Noe han har forsøkt opptil flere ganger, men uten å lykkes helt – bare nesten.
NAV er kilden til det han trenger for å overleve hverdagen, både i form av kontanter og diverse kurs. Akkurat nå er det lysstøping det går i.

Så kommer det melding fra Island om at hans far Ulfur, en legendarisk naturvernforkjemper, er døende av kreft. Og  dømt til fengsel for drap på en adskillig yngre kjæreste. Thorkilds 50-årige søster, Liz, som gjennom 30 år har blitt rundjult av sin ektemann der oppe i Tromsø, tar kontakt.
Så da reiser to skamslåtte sjeler til Sagaøya. For et siste farvel.
Men det blir ikke bare en kort visitt. Hemmeligheter bobler i lavaen …

Liker du det mørkt?
Da vil du elske dette!
Her er ikke mange solgløttene å oppdrive, hverken i de menneskelig sinn eller i det forblåste landskapet. Og når det går riktig forferdelig ille, og du tror at bunnen må være nådd. Da kan du ta deg faen på at det går enda dypere ned. Så gjennomført dystert at det er en ren fryd.

Men midt oppi alt mørket er det en språklig eleganse og kraft, krydret med en fandenivoldsk humor og et persongalleri formet av størknende lava. Så helt på kanten at jeg blir sittende med et fårete glis rundt kjeften mens jeg beveger meg fra den ene galskapen til den neste.

Og faktisk, midt oppi alt, en rørende utvikling mellom disse to skamslåtte sjelene, en omtanke for hverandre, som gir håp om at det kanskje kan ligge et ørlite grann lysere liv å vente der framme. Men bare kanskje …

Liker du det ikke mørkt. Vel, da er du herved advart …

Andre bloggere sin mening: Kleppanrova, Tine Sundal, Lillasjel,
Min bok- og maleblogg

Flere av Bakkeid: Jeg skal savne deg i morgen, Møt meg i paradis

(Under finner du noen islandske stemningsbilder fra da jeg besøkte vår studerende datter i november 2008 – like etter at finanskrisa hadde rullet inn over øya som en økonomisk tsunami.)

 

(Klikk på bildene for å få de større.)

 

Annonser

2 Comments

  1. Bra og godt beskrivende omtale av boka . Og flotte fotos fra sagaøya!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

© 2021 Bjørnebok

Theme by Anders NorénUp ↑

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.