Stilsikker

(Kortomtale nr. 5 av 6 av leste bøker denne sommeren.)

Fra forlagets nettside:

Etter å ha blitt pensjonert fra stillingen som kriminalbetjent i Manchester, realiserer Lennox Hartly og hans kone Emma en gammel drøm; en bungalow i den pittoreske landsbyen Montepaz i Andalucía.

Idyllen blir kortvarig. I løpet av det første året fester en uhelbredelig sykdom sitt nådeløse grep i Emma, og trekker henne gradvis nærmere kanten av stupet. Bare et steinkast unna ekteparet Hartlys nye hjem, på det storslåtte godset Gracia, finner et brutalt drap sted.

Det er Málaga-politiets oppgave å oppklare forbrytelsen, men det synes snart klart at spanjolene ikke kommer noen vei. Lennox´ instinkter våkner til liv, og for å bøte på sorgen over kjærligheten som langsomt dør der hjemme, starter han sin egen etterforskning av drapet.

Da han begynner å ane et lys i gåtens mørke, slår en kalkulerende morder til på nytt.

Det er omtrent nøyaktig et år siden jeg leste min første krim av Øistein Borge. Siden den gang har jeg funnet ut to ting, at Borge lever store deler av året i Spania, og ellers er en riktig hyggelig kar (kjennskap via Facebook).

Jeg ble mektig imponert over «Bastarden», som jeg leste sist. Da særlig over språket, som jeg beskrev på følgende vis:

«Enda mer imponerer språket, der det driver fortellingen framover, så elegant flanerende at det er en fryd å lese. Hvor man lulles inn i en nærmest friksjonsfri tilstand av ren nytelse, for så å bråvåkne til hensynsløs grusomhet.»

Dette sitatet kan jeg legge blåpapir på. Det er ikke mindre elegant flanerende denne gang, men selve krimgåten synes jeg er hakket tammere. Boka er også adskillig kortere med sine drøye 200 sider, og nærmer seg nedre grense for hvor lang en krimbok bør være – i hvert fall etter min smak. Et eksotisk pluss er at boka foregår i en liten landsby i Andalucia, med en herlig blanding av lokalbefolkning og innflyttere – deriblant en nyrik nordmann som er fornøyelig beskrevet.

Språklig en estetisk nytelse, men litt i korteste laget.

Flere av Borge:  Bastarden