John Irving – en av mine favoritter

Da jeg skrev om en av bøkene jeg har lest denne høsten – Sannheten om Harry Quebert-saken av Joël Dicker – kom jeg til å nevne John Irving. Og det var slett ikke tilfeldig. Irving er en av mine absolutte favoritter!
Han debuterte i 1968, og hadde allerede skrevet tre bøker før det store gjennombruddet kom i 1978 med Garps bok (på norsk i 1979). Ti romaner er så langt utgitt på norsk, og jeg har lest ni av de.

Det som først og fremst fascinerer meg med Irving er at han er en fantastisk historieforteller som alltid har et rikt persongalleri, som oftest med personer som ikke er helt A4. Historiene kan ofte virke ganske så utrolige allerede i starten, og de utvikler seg som oftest i minst like utrolige retninger – det er svært sjeldent at man som leser klarer å forutse hva som kommer til å hende i en roman av Irving. Og jeg tror på de – alltid.
Vel, nesten alltid. Av en eller annen grunn klarte jeg aldri å lese ferdig «Sirkusbarn» (1994). Jeg begynte på boken ikke mindre enn tre ganger, men måtte bare gi meg. Noe som er uhyre sjeldent. Tror nesten jeg kan telle på to hender de bøkene jeg ikke har lest ferdig (en annen er «Sofies verden» av Jostein Gaarder). Hva som gjorde at jeg ikke kom i mål med «Sirkusbarn» vet jeg ærlig talt ikke.

Har jeg noen favorittbok av Irving?
Det spørsmålet er vanskelig å svare på siden historiene er så utrolig fascinerende og godt fortalt, alle sammen. Skulle jeg gitt bøkene karakter etter hvert som jeg leste de regner jeg med at det hadde blitt svært mange seksere. Nå er det så lenge siden jeg leste bøkene, så det er vanskelig å huske detaljene, men hvis jeg må velge en, tror jeg faktisk at jeg havner på «Til jeg finner deg» (2005).

En ny John Irving-bok regnes alltid som en begivenhet, og spesielt i Norge har han en trofast tilhengerskare. Jeg gleder meg til neste!

 

Annonser

2 Comments

  1. Åse Kristiansen

    17. oktober 2014 at 19:30

    Sirkusbarn gikk greit, men etter den fjerde hånden gav jeg opp Irving, skled helt ut etterhvert. Favoritten, Siderhusregler…

  2. Hei onkel Bjørn! Så gøy å lese bokbloggen din! Måtte kommentere på denne posten, siden John Irving er en av mine favoritter også:-) Og jeg klarte faktisk Sirkusbarn på 3. forsøk 😉 Men har ikke lest alle. Min favoritt er «En bønn for Owen Meany», som jeg nylig leste for andre gang.
    Lykke til videre med bloggen! Klem fra Cecilie

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

© 2019 Bjørnebok

Theme by Anders NorénUp ↑

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]bloggnorge.[dått]com.