Hvorfor blogge?
Jeg har alltid lest.
Og etter hvert ble det så mange bøker at jeg hadde problemer med å huske.
Og jeg kunne spørre bibliotekaren; «Har jeg lest denne?»
Da tenkte jeg at det er på tide å lage ei liste over bøkene jeg leste.
I stedet ble det denne bloggen.
Så nå har jeg ihvertfall oversikt over hva jeg har lest etter 10. oktober 2014.
Før det?
Alt mulig; fra de store klassikerne i ungdommen, via samtlige Morgan Kane-bøker i militæret til hundrevis av «bokklubb-bøker» opp gjennom årene.
I flere år jobbet jeg som kinosjef, og da ble det færre bøker, men desto flere filmer, før jeg «vendte tilbake» til bøkene en gang på nittitallet.

Bakgrunn
Jeg har faktisk noen få litterære «vekttall» fra studietiden.
Engelsk litteratur var en viktig del av studiet i engelsk ved universitetet i Trondheim på slutten av syttitallet. Og jeg har et mellomfagstillegg som het noe slikt som «The British Novel in the Nineteenth Century», fritt oversatt «Den britiske romanen på attenhundre-tallet».
Jeg har også et mellomfag i drama, film, teater som må kunne sies å være en aldri så liten kulturell ballast.
Men jeg har absolutt ingen bakgrunn som kvalifiserer meg til å kunne titulere meg selv som bokanmelder, noe jeg heller aldri gjør. Jeg kaller det jeg skriver helt bevisst for omtaler.

Leseopplevelse og terningkast
Jeg har valgt å gi terningkast på bøkene. Kritisert av mange som en lettvint og lite troverdig måte å «gradere» kultur på.
Jeg skriver lite om litterære virkemidler, symbolbruk og slike ting.
Fordi jeg kan alt for lite om det.
For meg er bøker først og fremst følelser.
Leser jeg ei bok som gjør at jeg lager levende, klare bilder inni hodet mens jeg leser, da blir det for meg en sterk leseopplevelse. Og det er disse følelsene jeg forsøker å formidle gjennom det jeg skriver på bloggen.
Et lite forsøk på å si hva jeg legger i terningkastet:

Ei bok som for meg har «alt», pluss det lille ekstra som gjør den til en helt unik leseopplevelse.
Ei skikkelig god bok på alle måter. Anbefales!
Ei god bok, men manglet det lille ekstra for min del.
Forsåvidt grei nok, men for meg ble den bare en i mengden, uten å utmerke seg på noen spesiell måte. Fort lest, fort glemt.
Skuffende. Kan ikke anbefale den. Ga meg lite.
Ga meg ingen ting. Bortsett fra kanskje en stor dose irritasjon.

Blogging og etikk
Flere av de norske forlagene sender bøker til bokbloggere, noe jeg også nyter godt av. Ikke lenge etter at jeg startet Bjørnebok kontaktet jeg de fleste forlagene for å høre om det var mulig å få tilsendt bøker. Til min gledelige overraskelse fikk jeg mange positive svar, og jeg har fått et godt samarbeid med flere av dem.
Flere bøker får jeg før de kommer i salg i bokhandlene/bokklubbene. Dette gjør at bloggen min blir langt mer aktuell. Jeg synes også det er riktig å opplyse at jeg har fått innbydelse til, og deltatt på bokkvelder arrangert av forlagene.

Derfor er det viktig for meg å presisere følgende:

  • Jeg får ikke betalt for å skrive om bøkene
  • Forlagene har aldri prøvd å påvirke meg til å skrive positivt om en spesiell bok
  • Jeg skriver det jeg mener om bøkene – om jeg har kjøpt de selv, lånt de på biblioteket, lånt de av venner eller fått de tilsendt fra forlagene
  • Jeg oppgir alltid hvilke bøker jeg har mottatt fra forlag

Forøvrig – den reklamen dere ser på bloggen min har jeg ingen styring på. Den er det bloggleverandøren som leverer. Jeg mailet leverandøren for å høre om det var mulig å ha en blogg uten reklame – noen leverandører tillater det mot betaling – men min leverandør har ikke den løsningen foreløpig. Men jeg håper det kommer…


Skulle du ha lyst til å kommentere noe på bloggen, så setter jeg pris på det. Jeg setter også pris på at det kommer fram hvem du er – anonyme innlegg vil jeg forbeholde meg retten til å fjerne.

Vil du kontakte meg privat kan du gjøre det på mailadressen:
bakkenbjorn1956@gmail.com