Knausgård og jeg…….

Joda, jeg har knauset! Og jeg elsket det!
Jeg hadde tidligere lest debutromanen «Ute av verden» fra 1998 – en bok jeg likte ganske så godt. Så glemte jeg hele Knausgård til «Min kamp» kom.
Og helt fra første side var jeg solgt.
Det er skrevet millioner av ord om Knausgård, han er analysert og gjennomlyst, elsket og hatet, hyllet og slaktet. Og når så mange kloke hoder har skrevet om disse bøkene burde jeg vel kanskje holde kjeft?
Men jeg skriver noen linjer likevel…..

Først og fremst ga bøkene meg store litterære opplevelser. Jeg husker spesielt et eksempel der han går over fra et punkt i fortellingen til et helt annet sted og en helt annen tid midt i en setning, etter et komma. Og han kommer tilbake mange, mange sider senere midt i ei setning (tror det var over 80 sider imellom) uten at det skapte problemer for meg som leser.
Og det som for meg er de beste bøkene er de som jeg «ser» som klare bilder inni hodet etter hvert som jeg leser. Og der er Knausgård for meg en mester!

Det som for meg ga bøkene en ekstra dimensjon er at han beskriver miljøer som jeg kjenner godt til. Det er ikke så langt fra der jeg vokste opp til de stedene han beskriver fra sin egen oppvekst. Jeg kjenner alle stedsnavnene, jeg kjenner kafeene, jeg kjenner butikkene og jeg kjenner gatene. Og jeg kjenner til og med noen av personene han omtaler. En av personene, lektor Jan Berg ved «Katta» i Kristiansand, var også min lærer da jeg gikk der. Jeg hadde Berg som lærer i norsk og musikk. I Dagbladet var det i januar 2010 en artikkel der Jan Berg tar til motmæle fordi han av Knausgård blir beskrevet som «skarp» og «ond».
Etter å ha lest den artikkelen ble jeg nødt til å google Berg for å finne mailadressen hans. Jeg syntes han fortjente noen trøstende ord, fordi jeg opplevde han som en av de absolutt fineste og mest dedikerte lærerne jeg har hatt. Og Jan Berg svarte ganske så raskt etterpå – han var glad for mailen! Men uansett om jeg der er gnistrende uenig med Knausgård når det gjelder lektor Jan Berg, får det meg likevel ikke til å endre oppfatningen av at «Min kamp» er noe av det beste jeg noensinne har lest!

2 Comments

  1. Åse Kristiansen

    17. oktober 2014 at 15:38

    Hei, så flott dette var, blir spennende å følge, håper på mange gode tips. Prøvde meg på Knausgård, det gikk dårlig. Syns det var veldig fint at du mailet Jan Berg jeg da:)

  2. Øyvind Bakken

    17. oktober 2014 at 14:26

    Gratulerer med bloggen. Denne skal jeg følge, lesehest selv. Gøy å lese anmeldelser fra en » vanlig» leser og hva han ser i bøkene. En eneste ting kan jeg love, skal ikke lese Knausrd. Men gleder meg til du skal anmelde Jon Michelet. Skal der selv til på bok tre. En fantastisk leseropplevelse har jeg hatt med de to første bindene. Lykke til videre»,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.