Tja

Forlaget reklamerer med «Danmarks store krimdronning». Om det er fortjent eller ikke vites ikke, siden jeg ikke har oversikt over landets kvinnelige krimforfattere, men hun overbeviser ikke meg.
Vi møter igjen Louise Rick, sjef for savnetavsnittet ved Københavnpolitiet. Sist møtte vi henne på norsk i boka «De glemte pikene» – ei bok jeg syntes var «grei nok». Denne gang starter det hele med et voksenrituale for medlemmer av en gruppe som tilber de norrøne guder. Inne i en skog skal en ung gutt opptas i den indre sirkel. Men det hele ender i en tragedie – og dette er utgangspunktet for fortellingen.
For å ta det positive først: Boka bygger videre på noe vi fikk vite om Louise Rick i den forrige boka. Noe som har utgangspunkt langt tilbake i hennes egen ungdomstid. Og dette er uten tvil det mest interessante med fortellingen. Ungdomskjæresten hennes begikk tilsynelatende selvmord. Han var del av en ganske obskur ungdomsgjeng som han forsøkte å bryte med, noe som ikke var så enkelt. Og denne problematikken dukker opp igjen i denne boka og utbroderes videre – et snevert miljø med en knallhard indre justis i et lokalsamfunn som er sterkt preget av dette. Og mange av de samme personene fra den forrige boka er også med her. Boka har en del gode personbeskrivelser, blant annet Louise Rick og hennes kollega Eik er av kjøtt og blod. Men mange av de lokale aktørene blir litt for mye pappfigurer.
Så til det negative: Og det er selve løsningen av forbrytelsene. Hele historien blir litt rar – med en sentrering rundt disse til dels sære personene rundt åsa-troen og deres blinde lojalitet til sin egen sekt. Hele saken burde vært løst ved hjelp av DNA-spor som det er fullt av på åstedet, blant annet etter en massevoldtekt. Men dette vies ikke en eneste bokstav i boka – enhver politietterforsker ville tatt tak i dette. Men her utbroderes (over)troen og sektmiljøet i detalj, og opprullingen av dette miljøet blir hovedhandlingen. Greit nok beskrevet, men svært usannsynlig det hele. Grei tidtrøyte – ja, men som krim er det ganske trivielt.

Andre bloggere om boka: Tine Sundal

0 (2) terning2

 

Utgivelsesår 2014
Oversetter Eikeland-Sundnes, Camilla
Forlag Tiden
Språk Bokmål
ISBN 9788210053665
Annonser