Briljant!

Så er de her igjen, det umake paret vi møtte første gang i boka «VIP-rommet», Emelie og Teddy. Hun, en fremadstormende forretningsadvokat. Han, en råbarket gangster som har sonet en lang straff, og gjør et forsøk på å bli en lovlydig borger. Siden forrige bok har de to ikke hatt kontakt med hverandre, bortsett fra et tilfeldig møte i en heis.
Denne gang blir en person funnet myrdet, hele ansiktet er blåst bort. En ung mann blir siktet i saken. Han er hardt skadet og ute av stand til å kommunisere med omverdenen. Det eneste han klarer å formidle er at han ønsker Emelie som advokat. Etter hvert viser det seg at den siktede er i familie med en mann Teddy kidnappet for mange år siden, og som førte til at han fikk mange år i fengsel. Slik krysses deres stier igjen. Samtidig slipper Teddys nevø, Nikola, ut av en ungdomsanstalt, og er på full fart inn igjen i kriminalitet. Teddys søster prøver fortvilet å få ham til å hjelpe henne med denne uregjerlige sønnen.

Det som kjennetegner bøkene til Lapidus er vekslingen mellom forskjellige miljøer, mafiaen, innvandrerungdommen, gjengene, de alt for rike, forretningsadvokatene, de gjennomkriminelle og korrupte, de små og ærlige. Og æreskodeksene, troskapen, lojaliteten, båndene. Drømmen om de store pengene, eller drømmen om bare å takle livet. Råskapen og jævelskapen i de kriminelle miljøene er sentralt, men det er også i høyeste grad hvordan de med store penger hele tiden svindler til seg stadig flere millioner. Og forfatteren beskriver de alle sammen med stor innsikt og troverdighet.
Historien bygges opp på en elegant måte. Hele tiden får vi vite mer. Det står aldri stille. Det er dynamisk fra side èn.
Og språket, det er helt uforlignelig. Det er som skrapet opp fra asfalten, som skrevet i grafitti. Det er rått, usminket og levende. Spenningen sitrer hele tiden. Du sitter som på nåler og kan nesten ikke vente med å bla om til neste side.  Og slutten, ja den så jeg ikke komme. Og den åpner for mer. Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal klare å vente på den neste.
Denne må ligge på påskekrimbordet ditt!
Takk til Cappelen Damm som sendte meg et eksemplar av boka.

Andre bloggere om boka: My Criminal Mind, BokBloggBerit

Omtale av «Top Dogg» av samme forfatter

sthlm delete terning6

 

Annonser