Solid politikrim

Oslo.
En ung kvinne blir funnet drept ved Sognsvann. Hun er kledd i politiuniform. På brystet har hun en helt spesiell tatovering.
Politietterforsker Charlie Robertsen får saken.
Dagen etter, en toppolitiker for Arbeiderpartiet hopper foran Flytoget som tordner inn på stasjonen i 160 km/t.
Samtidig, et sted i Ukraina er Kamile på vei bort fra ganske trøstesløse kår, til en lysere tilværelse i Norge, tror hun.
Dessverre tar hun fullstendig feil.
Vi blir viklet inn i en historie der narkotikaen flyter, blandet med prostitusjon, menneskehandel, våpenhandel og hvitvasking av penger. Og der enkelte spor kan tyde på at en eller annen i politiet er innblandet, en høyt der oppe.

Dette er Terje Bjørangers andre krimbok, den første for meg.
Forfatteren jobber som politiadvokat i Kripos, og har tidligere jobbet i Romerike politidistrikt, og UDI med blant annet tvangsekteskap og æresrelatert vold.
Så all tvil til side. Denne forfatteren vet hva han skriver om!
Og han skriver godt også. I et rett fram og effektivt språk, krydret med troverdige dialoger, og med en tydelig respekt og kjærlighet for de som jobber i politiet, en grunnleggende ærbødighet for samholdet og kameratskapet som må ligge der som en grunnmur på en til tider svært farlig arbeidsplass.

Med dette som bakteppe føles historien autentisk. Selv om jeg jo ikke har noen som helst innsikt i å påstå at denne boka er riktigere og mer virkelig enn andres. Den bare føles sånn. Og da har jo forfatteren lykkes med å skape denne tiltroen til det han skriver. Likevel så brister denne tiltroen enkelte steder. Først ved en noe for  utspekulert symbolikkbruk i tatoveringer utført på prostituerte. Og ikke minst i sluttscenene der actionfaktoren blir skyhøy.
Historien føles heller ikke kjempespennende, og midtveis virker den noe stillestående. Likevel, det er en skikkelig nerve og godt driv i boka som gjør den til en svært hederlig og solid politikrim!

(Avslutningsvis, bare sånn i en liten bisetning siden tatoveringer er et viktig tema i boka, vil jeg benytte anledningen til å reklamere for Kristian, vår kjære sønn, som jobber som tatovør på Tiger City Tattoo i Oslo. Skulle du være interessert, sjekk her: Vareprøver og kontaktinfo.)

Takk til Cappelen Damm som sendte meg boka.

Andre bloggere om boka: My Criminal Mind, denkriminellebokverden

Flere av Bjøranger: Business

Annonser