Eirik Husby Sæther – Det blå barnet

Troverdig

Dette er forfatterens fjerde krim siden debuten i 2012. Jeg har ikke lest de tre første bøkene hans. Eirik Husby Sæther jobber som kriminaletterforsker i Oslo.

Historien forfatteren presenterer er todelt; en «historisk» del som starter så langt tilbake som 1906 og som går fram til begynnelsen av seksti-tallet, og en del som foregår i nåtid. Begge delene foregår i miljøet rundt Akerselva.
Bokas hovedperson er kriminaletterforsker Mikael Wulf som i starten av boka må flytte sin mor til et pleiehjem, hun er i ferd med å bli dement. Inne på rommet reagerer hun på en blodflekk på puta. Mikael blir mistenksom og sjekker liket til den avdøde, og finner ut at hun ble drept på utspekulert vis.
I og med moras demens vil Mikael gjerne få henne til å fortelle familiens historie før hun forsvinner helt. En familiehistorie han vet inneholder mye tragedie, men han kjenner ikke detaljene. Og på elegant vis fletter forfatteren disse to delene sammen til en.

«Det blå barnet» er ei forholdsvis kort bok, kun 250 sider. Men det er to fortettede historier som presenteres slik at den likevel føles innholdsrik. Språket er forholdsvis enkelt, historien fortelles rett fram uten de helt store krumspring. Hovedinntrykket er fremfor alt at boka føles ekte og troverdig.
Bokas absolutte styrke er de avsnittene som omhandler «gamle dager». Slitet og fattigdommen han beskriver føles ekte. Jeg kjenner kulda i de gamle fabrikkbygningene og trekken i de slitne boligene. Jeg merker håpløsheten til arbeiderne. Et slit som inneholder få lyspunkt og så godt som ingen håp om en bedre fremtid.
Like begeistret er jeg ikke over krim-mysteriet som skjer i nåtid. Forsåvidt greit framstilt, men uten den store spenningen. Likevel absolutt troverdig denne delen også. Eirik Husby Sæter kan det han skriver om, med sin bakgrunn som etterforsker.

Alt i alt ei nedtonet bok, dempet i uttrykket, men som likevel gjør inntrykk. En fin leseopplevelse.

Andre bloggere om boka: My Criminal Mind, Artemisias verden, Den kriminelle bokverdenen, Min bok-og maleblogg
Takk til Cappelen Damm som sendte meg boka.

Mer av Husby Sæther: Sett av den døde

 
Annonser

4 Comments

  1. Jeg er helt enig. Historien var Akerselva var verdt lesingen. Takk for link.:)

    • bjornebok

      24. juli 2017 at 21:20

      Absolutt, og han gjør sammenkoblingen med nåtiden på en snedig måte synes jeg 🙂

  2. Den virker spennende, men jeg får greie meg med din oversiktlige omtale – jeg har ikke den boken, så den blir nok ikke lest.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

© 2021 Bjørnebok

Theme by Anders NorénUp ↑

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.