Mi briljante venninne av Elene Ferrante var en stor leseopplevelse. Nå er det laget tv-serie, tilgjengelig på HBO Nordic. Åtte episoder à 50 minutter. Fire av julens stille kvelder ble tilbragt foran tv-skjermen med to episoder hver kveld. Og bare for å slå det fast først som sist – tv-serien er helt fenomenal!
Jeg ble fullstendig trollbundet fra første bilde!

Lenu og Lila som småjenter. Norsk-italienske Elisa Del Genio (til venstre) spiller Lenu og Ludovica Nasti spiller Lila. Bilde hentet fra HBO.

Skuespillerprestasjonene er formidable, og sjelden har jeg blitt så fullstendig satt ut av en karakter slik jeg ble av Ludovica Nasti som den unge Lila. Castingen forøvrig er ypperlig, fylt opp av erkeitalienske karakterer. Du er aldri i tvil om at du befinner deg i Ferrantes Napoli.

Tidskoloritten er upåklagelig i all sin detaljrikdom, og den fattige bydelen oppleves ekte, selv om kulissene er bygd opp fra bunnen av. Støvete og slitent på utsiden, mørkt og enkelt i de trange leilighetene.
Tempoet i fortellingen holdes nede, slik at det blir tid til å la inntrykkene sige inn. Kamera dveler og kjæler med detaljer. Lyssettingen gir serien et preg av italiensk realisme fra femti- og sekstitallet, med utstrakt bruk av lys/skygge på ansikter i nærbilde.

Serien oser av kvalitet fra første til siste bilde, og det er sjelden jeg har sett en så vellykket filmatisering av ei bok, så vellykket at den ga meg en dypere innsikt i boka!
Så når jeg leser et sted at kontrakt er skrevet for en ny serie basert på neste bok er det bare å begynne å glede seg.

Link til omtale av boka.

 

Annonser