Effektiv røverhistorie

Malcolm Bannister møter vi i fengsel. Og der er han fordi han var uheldig i sitt yrke som advokat og dumpet borti en sak om hvitvasking av penger. FBI gjorde alt de kunne for å få han dømt, og klarte det.
Resten av boka blir en skikkelig røverhistorie der Malcolm lurer alt og alle på sin vei til frihet, renvasking og ikke minst hevn.
John Grisham tar igjen utgangspunkt i en advokat, kanskje ikke så rart siden det er hans opprinnelige yrke. Og igjen får vi se noen merkelige juridiske særegenheter beskrevet med en skarp juridisk penn (se også omtale av «Tilståelsen».). Denne gang er det en lov som kan gi en dømt friheten hvis han kan hjelpe til med å oppklare en annen sak.
En føderal dommer blir funnet drept sammen med sin elskerinne i en svært avsidesliggende hytte, og FBI står helt uten spor i saken. Malcolm Bannister påstår han vet hvem som gjorde dette, og er villig til å fortelle dette mot at han blir sluppet fri med en ny identitet og nytt utseende.
Og det blir litt av en reise vi blir med på, med stadig nye overraskelser. Men boka overbeviser ikke. Det blir det jeg vil kalle ei «teknisk» bok, godt skrudd sammen med et greit konstruert plot. Men den blir så sjelløs. Jeg er fristet til å si at den er for amerikansk, og med det mener jeg at noen av disse mest kjente thrillersnekkerne blir for tekniske og skjematiske i oppbyggingen av bøkene sine. De er så opptatt av å finne nye vrier og overraskelser at de mister noe av den menneskelig varmen og nærheten underveis. En nærhet som er nødvendig for at du skal tro på historien. Men du verden, som underholdning fungerer det ganske så utmerket. Sidene flyr av gårde, og du blir sittende å gjette på hva som kommer til å hende framover. Denne gangen tok jeg løsningen ganske så tidlig, kanskje en «skade» man får av å lese mye krim? Grei underholdning, men laaangt fra Grisham på sitt beste.

Lenke til omtaler av bøker av samme forfatter: «Advokaten», «Tilståelsen», «Arvingen»

svindleren-grisham_john-27307884-2600094506-frntl    terning3

Forfatter: John Grisham
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 362
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Racketeer
Oversatt av: Kopperud, Truls Holst
ISBN/EAN: 9788202436483
Kategori: Krim
Annonser