I glemselens slør

Maud er over åtti og bor alene. Huset hennes er fullt av små huskelapper. Det fordi hun sliter med hukommelsen. På mange av disse lappene står det at «Elizabeth er borte». Slik er opptakten i denne historien der vi blir med Maud i hennes leting etter venninna Elizabeth. En leting som medfører stadige blikk tilbake til krigens England, da Maud var ung jente. Et tilbakeblikk som gir oss historien om Sukey, Mauds søster, som forsvant sporløst under krigen. Det er disse to forsvinningene som preger livet til Maud. Samtidig får vi ta del i hennes fortvilelse over at hukommelsen stadig svikter, og all den forvirringen og frustrasjonen dette skaper.

Boka har en vakker litterær språkdrakt, nærmest litt «gammeldags» i stilen, med vendinger man sjelden ser, og ord jeg aldri har hørt tidligere. Noe som kler historien godt, særlig dagliglivet under krigen. Overgangene fra Mauds forvirrede hverdag til krigens dager er elegante og er med på å gi boka en fin nerve.

Starten av boka oppleves ganske forvirrende før man skjønner sammenhengen. Når den er på plass går det lettere. Samtidig er denne forvirringen man opplever som leser med på å forsterke den forvirringen Maud føler. Det blir en sterk beskrivelse av hvordan det må være å gli inn i glemselens slør. Men til tross for at boka stort sett er en positiv leseropplevelse er den likevel ikke helt min kopp te. Særlig første halvdel av boka oppleves som noe uklar og lett forvirrende. Klarer så Maud å finne Elizabeth, og vil mysteriet rundt Sukeys forsvinningen bli løst? Vel, den som leser får se……

Andre bloggere om boka: Tones bokmerke, My first, my last, my everything, Kleppanrova

20150728_111558   terning4

Annonser