Stavkirkekrim

Vidar Sundstøl stiftet jeg bekjentskap med gjennom «Minnesota-trilogien». En spennende beretning fra et til tider iskaldt Minnesota. Denne gang har forfatteren forflyttet seg til tjukkeste bygdenorge, nærmere bestemt Telemark, i et kokende hett forsommervær. Men det amerikanske har han med seg. Bokas hovedperson er Max Fjellanger, privatetterforsker i Florida i tretti år, men med fortid som politimann i Norge i sine yngre dager. Han har reist tilbake til gamlelandet for å delta i begravelsen til en tidligere venn og kollega, som ble funnet druknet i elva i Dalen, Telemark, der de arbeidet sammen den gangen. Med dette vekkes gamle minner til live. Minner om en sak som gjorde at han sluttet i politiet og reiste til USA. Og, skal det vise seg, en sak som også ødela livet til denne kollegaen. Han har returbillett til Florida samme kveld, men noen detaljer rundt dødsfallet får han til å avbestille – og reise tilbake til gamle trakter.
Sentralt i handlingen står Eidsborg stavkirke, med sine myter, sagn og ritualer. Her møter vi både prest, lensmann og museumsfolk samt et spennende lokalt persongalleri. Dette blir sakte vevd sammen med to tidligere forsvinningssaker, og etter hvert også den gamle saken han selv var borti som ung politimann. Med seg i undersøkelsene får han etter hvert den lokale bibliotekaren Tirill Vesterli, som engasjerte seg i den ene forsvinningssaken noen år tidligere.

Vidar Sundstøl har fått til en solid fortelling. Særlig likte jeg de første delene av boka, der han på en fin måte gir oss et spennende persongalleri, og flotte beskrivelser av denne delen av Telemark, både natur og kultur,  den dirrende varmen i skogene, og tjærelukta fra den gamle stavkirken, og ikke minst de små lokalsamfunnene med jernbanestasjon, bensinstasjon og rånere på stripa. For en som meg som er godt kjent med slike miljøer er det tatt helt på kornet. Etter hvert som handlingen utvikler seg synes jeg noe av dette forsvinner til fordel for selve plotet. En viss spenning bygges opp etter hvert, men uten de helt store grøssene, og en del av handlingen er ganske lett å forutsi. Men Max Fjellanger er en spennende personlighet, godt presentert, som jeg gjerne vil møte igjen ved en senere anledning.
Boka kommer i salg 7. september. Jeg var så heldig å få tilsendt et lesereksemplar fra juritzen. Tusen takk!

Andre bloggere om boka: Artemisias verden, Bokbloggeir, Tine Sundal, BokBloggBerit, My Criminal Mind, Bøker & bokhyller

djevelens     terning4

Annonser