Fascinerende juss

1988, Mississippi.
Seth Hubbard, en eldre grinebiter, blir funnet hengende i et tre. Raskt viser det seg at dette er noe han har planlagt og gjennomført selv. Dagen før han døde skrev han et nytt testamente, der han forandret alt. Familien får ingenting – han avskyr dem. Det meste går til hans fargede husholder som har stelt for ham de siste tre årene. Og det er snakk om store summer. Da blir det advokatmat! Noe Mr Hubbard har forutsett, og derfor bedt den lokale advokaten, Jake Brigance, om å ta saken.
(Til opplysning kan nevnes at Jake Brigance var hovedperson i Grishams første bok, A time to kill, som ble utgitt i 1989. Flere andre personer fra den boka er også med i denne.)

Å lese bøker der amerikansk juss er sentralt tema, er mildt sagt fascinerende. Det er innimellom nesten så du ikke tror dine egne øyne. Nå er ikke jeg noen stor kjenner av norsk rettssystem, men jeg mener bestemt at det er milevidt fra det vi får presentert her. Og Grisham vet å presentere det. Odde rettssaker og griske og sleipe advokater har han skrevet om i bok etter bok. Og han skriver godt. Så selv om de juridiske amerikanske veier er svært så uransaklige, klarer han å føre oss lekfolk gjennom det hele på en forståelig måte.
For de som forventer en spennende thriller fra Grisham må jeg dessverre anføre at de vil bli skuffet. Særlig spennende er det ikke. Og ganske så forutsigbart. Innimellom nesten litt søtladent sentimentalt. Og midtveis blir det ganske så langtekkelig til tider, men det tar seg godt opp etter hvert som rettssaken setter i gang. Da blir det rett og slett god underholdning.
Et sentralt tema i boka er raseskillet. Jeg kjenner jo selvfølgelig godt til raseskilleproblematikken i USA, men at den fremdeles skulle være så framtredende så sent som i 1988 overrasker meg, selv om vi er i tjukkeste sørstatene. De hvite og de svarte lever i totalt forskjellige verdener der ute på den amerikanske landsbygda, selv om de er nærmeste naboer. Denne problematikken er med på å skape en ekstra nerve i boka, selv om framstillingen av temaet kan virke litt, unnskyld uttrykket, sort/hvitt.
John Grisham har skrevet en mengde bøker, og jeg har lest de aller fleste. Og omtrent uten unntak har jeg kost meg med bøkene hans. Så også denne gang. Grisham er en god historieforteller. Så om spenningen denne gang ikke er så til stede som i flere av de tidligere bøkene hans er det god underholdning.
Takk til Cappelen Damm som sendte meg et lesereksemplar av boka.

Lenke til omtaler av bøker av samme forfatter: «Tilståelsen», «Svindleren», «Advokaten»    

arvingen     terning5

Annonser