Havboka/Skrova – eller hvordan å befinne seg midt i ei bok

Baugporten på «MF Røst» åpner seg som en gedigen hvalkjeft, og vi ruller i land i Skrova. Ivar står på kaia. Ivar som skal være vår vert, guide, skipper og kokk. En venn med energi som en uslitelig storsei og et smittende humør, til tross for at jeg klarer å få lina i propellen, rote snørene sammen opptil flere ganger om dagen og kutte fingr20160715_223852ene til blods under fileteringa.
Ivar har to rorbuer, pusset opp 1999-2002, og vi får tildelt Lille Molla, oppkalt etter naboøya til Skrova. Romslig og velutstyrt til fingerspissene med et soverom på størrelse med en ballsal og  takstoler i en utførelse som gir en følelse av å være i hvalfiskens buk. (Rorbua i sen kveldssol. Klikk på bildet for å lese mer om rorbuene.)

 

Noen uker før vi reiste oppover tipset Ivar meg om ei bok, «Havboka» av Morten A. Strøksnes. Jeg var bare sånn middels interessert, sakprosa er vanligvis ikke helt min greie. Ivar er imidlertid ikke av den typen som gir seg så lett, så det tar ikke så lang tid før jeg sitter der i rorbua med et signert eksemplar. 20160718_093901
Første kvelden leser jeg 80 sider, og jeg blir dradd inn i en utrolig fortelling. Forfatteren og kompisen, kunstneren Hugo Aasjord, har en drøm om å fange Den Store Håkjerringa. Denne fascinerende reisen blir vi med på, stadig avbrutt av en mengde fakta, myter, sagn, og lokalhistorie. Aasjordbruket i Skrova (eies av Hugo Aasjord) er utgangspunktet for deres spennende ekspedisjon, og jeg kan sitte i Lille Molla og lese Havboka samtidig som jeg ser Aasjordbruket rett over vågen, et lite slukkast unna. Jeg er her, til stede midt inne i bokas verden!

 

20160719_110436Dagen etter lesestart fikk vi en hyggelig invitasjon. Like bak Aasjordbruket ligger en svært spesiell bygning, Oljetanken. Den anerkjente fotografen Agnete Brun i Dagbladet bygde om en rusten oljetank til en særegen fritidsbolig som sto ferdig i juli 2010.  Og hun ringer Ivar og inviterer oss på kaffe.
Og sammen med kaffen får vi en utrolig spennende historie om hvordan en idè blir til virkelighet. Og så var det denne «Havboka» da. Agnete kan opplyse at hun ligger i hengekøya i øverste etasje og nyter utsikten mens hun lytter til; ja nettopp «Havboka». Og når hun forteller hvem som leser, vel da tar denne historien en ny og uventet vending.
(Klikk på bildet for å lese mer om Oljetanken.)

20160719_111253

Utsikt fra Oljetanken, med Aasjordbruket nede til venstre.

 

Forfatteren introduserer et spennende ord, havsøylen, som spenner fra overflaten og helt ned på de store dyp. Og i dette store spennet finnes det mange forskjellige lag. Dette kan muligens overføres til livet, livssøylen. Og av og til er det opplevelser i livssøylen som tangerer tidligere opplevelser. Og det skjer her, i Skrova.
I 1976, for nøyaktig 40 år siden, var jeg i militæret på Porsangmoen i Finnmark. En medsoldat, og god venn den gang var Reidar Sørensen. Reidar, som senere skulle bli en gnistrende god skuespiller. Den gang var han postmann i Sandnessjøen. Vi hadde flere stunder sammen nede ved Lakselva der vi delte noen pils og gode samtaler, drømte oss bort mens vi klaska mygg på størrelse med fjøskrakker.
Og det jeg får vite denne dagen er at Reidar har lest inn boka på lydbok. På Skrova fyr, der det er eget lydstudio. Vel, da er det ikke noe annet å gjøre enn å ta en tur på fyret da, mener Ivar. Han ordner opp.

20160718_124306

Skrova fyr

Å komme seg på fyret er ingen enkel sak. Det har ingen brygge i vanlig forstand. Båten må heises opp på land, et løft på flere meter i fjære sjø slik det er denne dagen. «MF Røst» tøffer forbi der flere ganger om dagen, tre-fire meter fra øya fyret ligger på, og lager store dønninger. Legger du en liten båt der når ferga kommer er den pinneved på sekunder. Derfor gjelder det å tilpasse besøket etter rutetiden og håpe på det beste. Og vel oppe på fyret, på trappa til fyrmesterboligen, hører jeg en velkjent stemme. Joda, det er Reidar. Han og en kamerat har startet med eventer på fyret. Gode måltider med tilhørende drikke.

20160721_114949

Reidar i full sving på kjøkkenet.

Denne dagen venter de et følge på seks personer som skal bespises.
De skal blant annet ha torsketunge, skjært av Anne, datter til Ivar, får jeg høre senere i uka. Akkurat da vi er der er Reidar opptatt på kjøkkenet med tilbereding av en crême brulèe som skal i vannbad i steikovnen. Vi håndhilser, og jeg sier takk for sist. Og etter et par oppklarende runder utbryter han ka farsken.
Men de har det travelt, for snart kommer gjestene. Og vi har det travelt vi også, for snart kommer ferga. Så vi må si farvel.
Og vel hjemme i Lille Molla er det bare å starte boka på nytt. Denne gang lastet ned som lydfil.
Og Reidars umiskjennelige stemme flyter ut av lydfila og inn i øregangene. Stemmen er kanskje ørlite grann mer ru enn for førti år siden. Han leser trygt og solid, som dype dønninger som ruller innover fjæresteinene.

20160721_115848

 

I «Havboka» får vi fortellinger om de mest utrolige skapninger som finnes i havet. Noen av disse fortellingene er nok ikke helt sanne, gamle myter og sagn, men at det finnes mer i havet enn vi er i nærheten av å forestille oss er nok ganske så sikkert. Som forfatteren lakonisk sier; det har vært flere mennesker på månen enn på de store havdyp.
Så vi får gjøre noen forsøk vi også da, fra sjarken til Ivar.
Og for et innlandsmenneske som meg er det da spennende nok, det vi trekker opp. Noen av fiskene har jeg vært borti før, slik som sei, torsk, makrell og lyr. Men vi får også stavsild, kveite, brosme, steinbit og lange. Nye bekjentskaper alle sammen. Og jeg setter ny pers, torsk på 11,1 kg. Og fruen drar opp en lyr på 8,6 kg. Altså mindre enn min torsk, men et skikkelig beist til å være lyr. Ivar tok ei kveite på 10-12 kg, så lita at han ikke gadd å veie den!!!!!!

 

20160716_202957 20160721_145139 IMG_2054

 

Tusen takk til Ivar, Hilde og Anne for ei fantastisk uke i Skrova! Tenk å få være i Skrova og Havboka samtidig….
En hilsen også til alle dere andre vi møtte!
20160720_183521
Og i tillegg til det jeg nevnte innledningsvis om rollene til Ivar. Han er også fisker.
Og så jobber han freelance i regien for TV2 (og andre kanaler) på store sportsbegivenheter med håndballjentene som spesialfelt. Lykke til i Rio og god tur.

 

havboka

Annonser

7 Comments

  1. Herlig innlegg, Jeg har også vært på Skrova, et par netter på Fotobrygga. Og har kest Havboka som jeg likte veldig godt.:)

  2. Magisk 🙂

  3. Ser det er flere som har lest denne for tiden. Skal skaffe meg den og prøve å få lest den i august.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

© 2019 Bjørnebok

Theme by Anders NorénUp ↑

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]bloggnorge.[dått]com.