Noe ujevn, tidvis spennende debut

I mars leste jeg «Hvite spor» av samme forfatter, og fant den såpass velskrevet at jeg tok med meg hennes debut som lydbok på en lengre biltur. Noe jeg ikke angrer på.

En leder i Migrationsverket blir funnet myrdet. Like etter blir en liten gutt funnet skutt gjennom hodet. En gutt som kan knyttes til drapet på denne lederen i Migrationsverket. Politiet står overfor en utfordrende sak. Og til å lede etterforskningen settes statsadvokat Jana Berzelius. Parallelt får vi i små glimt historien til ei lita jente som smugles inn i Sverige i en container. Ei jente som blir utsatt for de grusomste overgrep. Gradvis glir disse historiene over i hverandre.

Det er en svært mørk krim Emelie Schepp gir oss. Og aller mørkest er den lille jentas historie. Det må her være snakk om en av de aller mest kyniske og grusomme forbrytelsene som danner bakteppe for en nordisk krimroman noensinne. Så kynisk, så grusom, og så stor i omfang at jeg har problemer med å tro helt på den. Men den er viktig for oppbyggingen av forfatterens hovedperson, Jana Berzelius, som det kommer flere bøker om etter disse to. Den tredje ble utgitt i Sverige i mai i år.

Mer troverdig er hun da i sin beskrivelse av det daglige politiarbeidet. Hun skifter stadig synsvinkel, slik at vi opplever etterforskningen gjennom øynene til flere av politifolkene. Dette gjør hun på en elegant måte, slik at vi kommer ganske så tett inn på de forskjellige aktørene, både gjennom arbeidet, men også i små glimt av deres privatliv. Slik at politifolkene oppleves ekte.

Spenningen, vel, den er til stede, men ikke av det helt sitrende slaget. Til det er oppskriften på boka noe forutsigbar. Jeg tar meg ofte i å tenke at nå skjer det og det, noe det ofte gjør. Jeg blir sjelden overrasket.

Boka leses av Anne Ryg, på utmerket vis, med god innlevelse. En krim på det absolutt jevne med en del fine vrier innimellom. Jeg gleder meg til bok nummer tre foreligger på norsk.

Andre bloggere om boka: Tine Sundal, My Criminal Mind

Omtale av «Skjult agenda» og «Pappas gutt» av samme forfatter.

merket for livet terning4
Annonser