Tina Seskis – Ett skritt for langt

Platt pjatt

Både på for-og baksiden markedsføres denne boka som en thriller. Mitt eksemplar er en tidligutgave som ikke er korrekturlest. Boka kommer ikke ut før i høst. Så et lite forbehold må jeg derfor ta, mulig at det blir noen endringer. Men å markedsføre denne boka som en thriller virker nærmest meningsløst på meg. I hvert fall hvis man i begrepet thriller legger at noe kriminelt har blitt begått/at et mysterium skal løses. For noe slikt er totalt fraværende.

Utgangspunktet for storyen er at Emily er på flukt fra et eller annet. Hun er rundt de tretti, og flykter fra mann og barn, fra Manchester til London. Så det lille som måtte finnes av mysterium i denne boka er hva hun flykter fra.
Historien fortelles gjennom øynene til Emily med korte tilbakeblikk helt fra hun ble født og fram til i dag. Noen kortere deler innbefatter glimt av hennes foreldre, hennes tvillingsøster, hennes ektemann og hennes nye London-venninne, for å nevne de aller viktigste.
Og boka har forsåvidt innhold nok til at det kunne ha blitt en fengende historie, så som mental lidelse, anoreksi, alkoholmisbruk, stoffmisbruk, dødsfall, kjærlighet, rømlinger og fallskjermhopping for å nevne noe. For ikke å glemme en tur på IKEA. Det sistnevnte er noe av det kjedeligste jeg kan tenke meg, en aldri så liten lidelse. Så å lese om det, vel…..

Men det blir ikke en fengende historie. I hvert fall ikke for meg. Til det er språket for enkelt og likegyldig, persongalleriet for grunt og intetsigende, tvistene forutsigbare og løsningene for enkle og tilfeldige.
Bare se for deg å rømme til London iført falske papirer, klare å få deg et sted å bo på noen få timer, en ny jobb etter en dag, og avansement i jobben fra bunn til topp i løpet av noen få måneder. Godt gjort spør du meg.
Noen få lyspunkter er det riktignok underveis. Emily har en viss substans. Det samme har venninna Angel. Men stort sett blir denne boka platt pjatt. Og at det skal ta over 260 sider med dette pjattet før man i det hele tatt begynner å nærme seg en oppklaring gjør at lesingen blir en ren tålmodighetsprøve.

Likevel tror jeg denne boka vil kunne få en viss leserskare; ung kvinne, storby, noen aparte karakterer, noe sukkersøtt, noe bittert, noe glamorøst, noen rikfolk, noe skittent, noe pirrende. Virker velkjent?
Joda, og legg så til en avrunding som sannsynligvis er ment å skulle sjokkere litt i tillegg. Da skulle det meste være i boks?
Vel, avslutningen fikk meg ikke ut av hvilepulsmodus, jeg leet ikke nevneverdig på øyenbrynene og hev slett ikke etter pusten. I tilfelle måtte det være av lettelse over å være ferdig.

Takk til Juritzen Forlag som sendte meg boka.

9 Comments

 1. Da har jeg også lest denne. Jeg er nok ikke like streng som deg. Mulig det er fordi jeg setter pris på en Ikea tur i ny og ne? 😉

  Dette er ihvertfall ingen thriller, og det er lite overraskelser underveis. Kommer nok til å glemme denne boka rimelig kjapt.

 2. Jeg holder på å avslutte denne boka, og er så enig med deg i alt du skriver. Det er iallefall ingen thriller, slik forlaget presenterer den. Jeg har ikke lest slutten enda, så jeg håper på en god og oppklarende avsløring der!

 3. Platt pjatt høyrest ikkje særleg forlokkande ut. Eg står over denne. Blir alltid irritert dersom bøker blir marknadsførte som «thriller» og som ikkje innfrir mine thrillerforventningar.

  • bjornebok

   10. juli 2017 at 21:21

   Du går ikke glipp av noe, Berit. Fikk forresten en kommentar på fb om at boka er trukket fra forlagets høstliste.

 4. Dette hørtes rimelig trist ut..og sannsynligvis blir det ingen høydare for meg heller ut fra din beskrivelse av hva du reagerer på.
  Boka har jeg jo, og skal starte på den, men fenger den ikke etter 20-30 sider, er det bye-bye!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.