Jørn Lier Horst – Katharina-koden

Solid og troverdig

Bok nummer tolv i serien om William Wisting. En etterforsker jeg har blitt glad i; pålitelig, grundig, traust og solid. Og (heldigvis vil mange hevde) helt uten spesielle særheter som vi ofte finner hos andre krimhelter.
Denne gang er det et 24 år gammelt mysterium som er i fokus. Katharina forsvant sporløst. På kjøkkenbordet lå en merkelig kode som ingen har klart å knekke. Hvert år siden, på årsdagen for forsvinningen, har Wisting besøkt ektemannen hennes, og et vennskap har utviklet seg gjennom årene. Når Wisting kommer på besøk dette året er ikke Martin hjemme.

Inn fra sidelinjen kommer Kripos-etterforsker Adrian Stiller. Han er i en såkalt cold-case gruppe, og avslører at det er funnet nye spor i Katharina-saken, og vil gjerne ha med seg Wisting siden han kjenner saken best.
Samtidig kontakter Stiller Line, journalistdattera til Wisting. Kripos vil ha VG med på laget. De skal få eksklusive rettigheter hvis de vil hjelpe til med saken, men samtidig vil Kripos forbeholde seg retten til å styre hvilke opplysninger som kan lekkes etter hvert som saken skrider framover. Line er i permisjon, men takker selvsagt ja til oppdraget som legges opp som en storsatsing fra avisens side, med bred dekning både i avisa, på nettet og som podcast. Det siste er nytt for Line, men en uttrykksform hun får stor sans for etter hvert.

Denne tredelinga i boka, mellom Wisting, Stiller og Line er en effektiv og spennende tilnærming til saken.
Adrian Stiller er en helt ny karakter i Lier Horst sitt forfatterskap, en person som virker interessant og noe «mystisk». Han viser besluttsomhet og styrer saken (les Wisting og Line) med stø hånd. Men spiller han for høyt? Klarer han å sjonglere ballene riktig? Det er utvilsomt en øvelse på slakk line å skulle manøvrere far og datter mot det samme målet uten at de må trø hverandre for nære. Adrian Stiller er utvilsomt en karakter jeg gjerne vil lese mer om ved en senere anledning.
Wisting arbeider grundig som alltid. Selv om han må gå svært tett på ektemannen til Katharina, en mann han har utviklet et vennskap til gjennom mange år, gjør han dette med en grunnfestet lojalitet til yrket. Og vi blir med på et spennende psykologisk kamp mellom Wisting og Katharinas ektemann. Vil Wisting få ham til å åpne seg opp og fortelle?
Likevel blir det Line som stjeler showet for min del i denne boka. Vi kommer tettere på henne enn noen gang tidligere, og blir med henne på en journalistisk reise som er glimrende fortalt. Et fascinerende dykk inn i medieverdenen. Så får det stå sin prøve om en Kripos-etterforsker ville makte å styre media i det virkelig liv? Kan hende det ville gå med løfte om eksklusivitet og løfte om stadig nye godbiter. Hvem vet?

Igjen en skikkelig solid krim fra Lier Horst sin penn. Greit litterært håndverk, men ikke spesielt utfordrende språklig sett. Dyktig komponert og troverdig som alltid, men boka mangler den sitrende spenningen som når han er på sitt beste.
Med introduksjonen av Stiller, og med en Line mer tilstede enn noen gang før, kan det virke om han er i ferd med å dreie fokus? Kan bli spennende det.

Flere omtaler av Lier Horst sine bøker: Hulemannen, Blindgang, Når det mørkner, Nullpunkt (sammen med Thomas Enger), Det innerste rommet, Illvilje

Andre bloggere om boka: My Criminal Mind, Reading Randi, Min bok- og maleblogg

Takk til Gyldendal som sendte meg boka.

Annonser

2 Comments

  1. Ser du også liker den nye etterforskeren som er dratt inn i Wisting-bøkene. Enig i omtalen din, men jeg ser at jeg verdsetter romanen litt høyere enn deg – er spesielt glad for at denne krim-serien ikke er så voldelig som mange andre krim-bøker i dag. (Takk for linking, jeg linker tilbake)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.