Arne Dahl – Innland

Iskald thriller

Krimheltene fra Arne Dahls forrige bok «Utmarker»Molly Blom og Sam Berger er tilbake. Og igjen bygger Arne Dahl opp en uhyggelig og spennende historie med Blom og Berger i en heseblesende jakt på  spinnville drapspersoner. En iskald thriller med psykologisk dybde som for det meste utspilles i en sprengkald, utilgjengelig og øde del av det nordlige Sverige.
Bestialitetene står i kø, seksualiserte drap og sjelelig forkvaklede drapsmaskiner, i skjul på skumle steder; psykiatriske klinikker, bortgjemte hytter i ødemarken, kalde kjellere og glohete fyrrom i ubebodde spøkelseshus. Her spares det ikke på noen ting.
I tillegg må Blom og Berger jobbe undercover med omtrent alt av svensk etterretning i hælene. Et høyt dobbeltspill er på gang, men hvem er det som spiller? Og er det mulig å stole på noen som helst?

Og jada, det er utrolig godt bygd opp dette plottet. Men igjen, jeg har samme innvending som i forrige bok, det blir for perfekt. At noen kan planlegge så til de grader perfekt er en ting, men at alle andre aktører i historien agerer akkurat slik planleggeren vil de skal gjøre står rett og slett ikke til troende. Tilfeldighetene blir rett og slett for mange.
Jeg er heller ikke overvettes glad i den nye trenden i mange krimbøker som går på at våre kjære politihelter er det direkte målet for galskapen, og særlig ikke når denne hevnen baserer seg på en ørliten detalj i et avhør ørten år tilbake i tid, da føles det et ørlite grann søkt.

Arne Dahl skriver litterært,  sterkt og virkningsfullt, med utstrakt metaforbruk. I forrige bok var det vått, grått og tåkete. Denne gang er det isende kaldt og gnistrende hvitt. En ørliten innvending her også; jeg får ikke helt tak i essensen i enkelte partier fordi språket er for utfordrende, det står på en måte litt i veien for handlingen.
Denne boka er del av en serie, og hviler tungt på at man har lest den første. Såpass tungt at jeg vil påstå at du må ha lest den første før du tar fatt på denne.

Så, noen innvendinger denne gang, men gudbedre så spennende det er. Og at det kommer mer om Blom og Berger er hevet over enhver tvil. En stor haug av uløste tråder ligger og venter på en oppfølger, så det er bare å glede seg.

Takk til Cappelen Damm som sendte meg boka.

Omtale av «Utmarker»  og «Åpen sjø» av samme forfatter.

Annonser

4 Comments

  1. Ah, denne har jeg fått og jeg har spekulert på om jeg virkelig må lese den første før denne, noe du mener, ser jeg.
    (løp og kjøp)

    Jeg har forøvrig sett en del av TV-serien om A-gruppen på Netflix i det siste, sammen med min datter og sambo. Spennende. Vi skal gjemme en del episoder til påska for da skal jeg oppover igjen.

  2. Takk, da fikk jeg et innblikk i denne – har ikke lest noe av denne forfatteren. Nyttig omtale.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.