Helstøpt spenning

Krim med utgangspunkt i Stockholm og vår egen tid. Tre fortellerstemmer (egentlig fire, men den siste er kun et kort kapittel mot slutten):
Politimannen Manfred som også var med i Grebes forrige bok, unggutten Samuel og hans mor Pernilla.

Boka åpner med Manfred og en grusom hendelse hvor dattera havner på sykehus og kunstig koma – i dvale.
Samuel roter seg bort i en narkotikahandel som går galt, og får en illsint russer etter seg. Etter hvert gjemmer han seg i en jobb på et øde sted som assistent for en ungdom som er sterkt handikappet – i dvale.
Pernilla søker hjelp og trøst i sin religiøsitet, samtidig som hun forsøker å hjelpe sønnen ut av knipa.

Ut fra dette spinner Camilla Grebe en skikkelig god krim.
Men først litt pirk.
Er du ungdom på skråplanet og sitter hjemme med en stor pakke narkotika. Da sørger du da vel for å ikke la den ligge på kjøkkenbordet når mor kommer hjem?
Du må ikke slå på mobilen slik at noen kan søke deg opp. Hva slags mobil er det som slår seg på bare du så vidt kommer borti den med fingeren? Aldri hørt om, men det skjer her.
Og er du i full panikk på leting etter et annet menneske – da legger du vel ikke merke til hva slags fugl som synger inne i buskene – og til og med kommer med det latinske navnet?
Noen små logiske brister her og der, altså.

Men bortsett fra litt småpirk er dette en helstøpt politikrim. Velskrevet, med både trøkk og driv, troverdige personer og et solid sammenskrudd plott. Alt er rett og slett på plass.
Og når så spenningen stiger som en heliumballong mot slutten, da er mye gjort riktig.
For sjelden har jeg sittet så langt frampå stolen, med bankende puls og stakkato åndedrett mot slutten av ei bok.
Pluss så på med en akkurat passe dose samfunnskritikk – særlig mot alle vi som har nesa i mobilen uansett hvor og når – da sitter boka som et skudd.

Camilla Grebe blir rett og slett bare bedre og bedre!

Boka er oversatt av Elisabeth Bjørnson.
Noe lesing, noe lydbok, innlest av Martin Lange, Runa Eilertsen, Sigurd Myhre og Charlotte Grundt. Takk både til Gyldendal og Lydbokforlaget for boka.

Andre bloggere om boka: Tine Sundal

Mer av Grebe: Når isen brister, Husdyret, Skyggejegeren

Annonser