Ingvar Ambjørnsen – Ingen kan hjelpe meg

Elling som bokblogger

(Reklame. Boka er et leseeksemplar fra Cappelen Damm.)

Elling, norsk litteraturs kanskje kjæreste eie, gjorde et etterlengtet comeback i fjor.
Og Ingvar Ambjørnsen må ha blitt såpass glad for at denne merkverdige personen igjen har krevd sin plass, at han nå er klar med en ny roman, betegnet som et overskuddprodukt.

Elling bor fremdeles på Grefsen, i kjellerleiligheten hos enkefru Annelore Frimann-Clausen hvor han lever sitt stille liv, på vei mot de seksti.
En Elling som er mer i vater enn på svært lenge.
Og med et prosjekt på gang. Et litteraturprosjekt. Han har valgt seg ut boka «Lanzarote» av Michel Houellebecq. En kort roman på 10 kapitler og 78 sider, hvor han vil lese ett kapittel om dagen, for så å notere ned sine betraktninger rundt det han leser.
Noe han forøvrig gjør grundig.
Men en liten tildragelse gjør det hele litt komplisert. Han nevner prosjektet for enkefruen som blir så begeistret siden hun og hennes kjære avdøde ektemann Sigurd var på den øya i sine yngre år. Og de avtaler, slik de ofte gjør, at hun skal få låne boka når han er ferdig.
Men så viser det seg at «Lanzarote» er noe helt annet enn en reiseskildring, og blant mye annet inneholder noen brennhete sex-scener mellom bokas hovedperson Michel, og de tyske lesbene Pam og Barbara. Det å viderebringe denne boka til hans elskelige vertinne blir derfor et uoverkommelig problem, siden Elling har følgende beskrivelse av boka:

«For å si det slik: Dette er ikke ei bok jeg ville ha gitt min egen mor til jul. Selv ikke da vi var uvenner.»

Og det er flere av samme sort, slagferdige og sitatvennlige betraktninger som gjør det til en sann svir å lese.
Nå har jeg aldri lest ett eneste ord av legendariske Houellebecq, så jeg har dessverre ikke noe vettugt å skrive om akkurat det. Men du trenger heller ikke å ha lest «Lanzarote» for å ha utbytte av denne. Elling er en erfaren leser som loser deg trygt gjennom, den perfekte veiviser med dette sitt dypdykk i litteraturens verden.

Hva med en bokblogg, Elling?

Boka er illustrert av Elisabeth Vold Bjone.

Flere av Ambjørnsen: Ut av ilden, Ekko av en venn

Annonser

6 Comments

  1. Hehe- Ellling leste Lanzarote? Ser det for meg..
    Har lest Lanzarote, samt en del andre av Houllebesq.

    Så da må jeg ta en titt på denne boka også, men skulle vel kanskje lest den forrige også, så jeg får hele historien. Har seff lest de tre første og sett filmene noen ganger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

© 2021 Bjørnebok

Theme by Anders NorénUp ↑

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.