Jon Michelet – En sjøens helt – Gullgutten

Fremdeles full steam

Matros Halvor Skramstad fra Rena fosser videre over verdenshavene i bind tre av dette overdådige krigsseilerverket av Jon Michelet. Og selv om jeg allerede har lest 1200 sider i de to første bindene, og at det her er nye 600 sider, blir jeg på ny dratt inn i dette røffe sjømannslivet. Vel, noen gjentakelser og noen seilaser på halv fart må det jo bli når det er så omfattende, men det er hele tiden nye vrier, og ikke minst ny historisk kunnskap å hente.

Halvor reiser ut igjen med tankeren Iberia, men blir etter kort tid sendt i land med blindtarmbetennelse. Derfor må han skifte skip – denne gangen til en ny tanker – Vivian. Noe som må sies å være en nesten nødvendig vri, siden vi da får helt nye personer å bli kjent med. Noen få navn er fremdeles med i fortellingen fra de to første bøkene, ikke minst gjelder det Muriel – Halvors store kjærlighet. Men som i de to første bindene er det krigens redsler som er det sentrale – både de store linjene ute i verden – og den isnende frykten den lille sjømannen føler i konvoifarten med ubåter og gigantiske slagskip i nærheten. Vil de klare det denne gangen?

For en som tidlig i tenårene var over middels interessert i krigshistorie (mye takket være et fire-binds oppslagsverk i bokhylla hjemme) er dette rene honningkrukken. Når jeg også gjennom tyve år var en ivrig frimerkesamler er det mange av disse  fjerntliggende stedene jeg faktisk visste om fra før. Michelet viser fram en fantastisk kunnskap både historisk og geografisk, i tillegg til at han gir oss denne intime nærheten til fortellingen gjennom vår store sjøhelt – Halvor Skramstad.

Jon Michelet var den store norske forfatteren for mange av oss studenter på midten av 70-tallet og for min del fram til midt på 80-tallet. Da mistet jeg «kontakten» med Michelet – nye forfattere kom til. Derfor er det veldig artig at Michelet har fått nye generasjoner lesere. For mannen kan skrive – det har det aldri vært/er det fremdeles ingen tvil om.

Og han lover oss to nye bind i denne serien – det er bare å glede seg!

Link til mine omtaler av «Blodige strender» ,  «Brennende skip» og «Krigerens hjemkomst».

0[1]       terning6

Utgivelsesår 2014
Forlag Oktober
Språk Bokmål
ISBN 9788249514076
Annonser

1 Comment

  1. Er nå selv ca midtveis i dette tredje bindet og den fenger meg på lik linje med de første. Michelet skriver helt fantastisk, og i motsetning til Bjørn likte jeg ikke litteratur fra krigen tidligere. Har lest en del, da særlig bøker av Kristian Ottesen og noen bøker fra folk som opplevde krigens redsler. Men disse romanene, oppdiktede, men kunne likegodt ha skjedd fenget meg fra første side. Tips til dere som lurer på om de skal leses. De to første bindene ligger nå ute for salg på Libris for bare 169,- pr bind og det er utrolig billig for flere hundre siders topp underholdning. Så kan dere bare ønske dere tredje bind i julegave.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

© 2019 Bjørnebok

Theme by Anders NorénUp ↑

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]bloggnorge.[dått]com.