Sterk samfunnskritikk – middels krim

Politietterforsker Malin Fors i Linköping-politiet har vi blitt godt kjent med gjennom seks tidligere bøker. De fem første var «årstid-serien». «Sjeler av vind» er den andre i serien av «elementer». Helt siden den første boken om Malin Fors, Midtvintersblod (2007) har hun vært en etterforsker av kjøtt og blod. Vi har blitt kjent med en ekstraordinær kvinne – en sterk politietterforsker, men med store personlige problemer; alkoholproblem, problem med eks-en, med et par elskere, med foreldrene og med sitt forhold til datteren. Privat er hun et aldri så lite katastrofeområde.

På et aldershjem blir den 79 år gamle Konrad Karlsson funnet død, hengende i snoren til trygghetsalarmen, tilsynelatende et selvmord. Malin Fors’ datter, Tove, har sommerjobb på aldershjemmet. Og hun har fått et godt forhold til Konrad – han har blitt nesten som en reservebestefar for henne disse sommerukene. Tove har vanskelig for å tro at Konrad har begått selvmord. Konrad har i den senere tiden skrevet flere kritiske leserinnlegg om aldershjemmets feil og mangler. Hjemmet er privat – en del av en stor kjede, drevet av Hans Morelia, og han har lite til overs for at denne gamlingen kritiserer driften.
Obduksjonen av Konrad gir ingen klar konklusjon. Var det et selvmord, var det et barmhjertighetsdrap, var det for å få en brysom pasient til å tie stille, kan flere beboere være i fare, eller er det et av barna til Konrad som står bak? Han hadde mye penger.

Jeg har hatt Kallentoft som en av mine aller største krim-favoritter helt siden første bok. Og flere av bøkene fortjener toppkarakter etter min mening. Som krimfortelling vil jeg karakterisere denne som den med det svakeste plottet. Det er først og fremst samfunnskritikken som er sterk i denne boken. På svensk kom den ut i fjor. For meg var det ekstra aktuelt å lese den nå i høst – midt i den svenske valgkampen – der privatiseringen både av helse og skole var et hett tema. Med det som bakteppe var den aktuell og spennende – som krim var det en ganske blodfattig Malin Fors-fortelling.

Andre bloggere om boka: Tine Sundal

Bokomtaler av samme forfatter: «Til jord skal du bli«, «Leon»

mons kallentoft terning3

 

Gyldendal

Forfatter: Mons Kallentoft
Oversetter: Kurt Hanssen

Utgivelsesår: 2014
312 sider
1. utgave

ISBN/EAN: 9788205436381

 

 

Annonser