Nydelig språkdrakt

Hovedpersonen heter Knut Hansen Nesje, eller Nesje som han kalles i boka, og er Edvard Hoem sin oldefar. Han er enkemann, og har en sønn. Inn i livet hans kommer Serianna, og med henne også søstera Gjertine. Det er disse personene, og deres familier historien kretser om.
De er småkårsfolk, og livet er hardt. Nesje har en liten jordlapp som han skjøtter så godt han kan – når han har tid innimellom alle gjøremålene som slåttekar for storbonden. Vi er i siste halvdel av 1800-tallet, og mange bærer på drømmen om et bedre liv i Amerika, et av hovedtemaene i boka.

Edvard Hoem gir oss en vakker fortelling. Han kjenner grove trekk av historien til sine forfedre, så som navn og årstall. Men sier samtidig på første sida av boka:
«Eg måtte dikte han fram, av luft og ingenting, av lyset over Molde og Rekneslia, av vinden som ruskar meg i håret og regnet som fall på markene og menneska, i hans tid og i mi.»
Hoem har gitt boka en nydelig språkdrakt, en litt gammelmodig stil, som passer temaet svært godt, et språk som gjør at du er til stede på slutten av 1800-tallet. Menneskene beskrives med kjærlighet, og du føler virkelig på kroppen det slitet de opplever i hverdagen.
Etter hvert spinner han ut flere tråder, og historien blir bredere. Flere personer kommer inn i fortellingen, det geografiske området blir sakte utvidet, før vi etter hvert også blir med over til Amerika. Noe som gir boka mer nerve, men samtidig er det noe uforløst over enkelte av disse trådene. Jeg savner at de blir enda mer utbrodert. For meg blir noen av disse trådene hengende litt i løse luften, jeg vil gjerne vite mer om flere av disse personene. Men kanskje kommer det mer fra Hoem sin penn, en penn som drypper av kvalitet.

Min omtale av «Bror din på prærien» og «Land ingen har sett»  i samme serie .

Andre bloggere om boka: Tine Sundal, BokBloggBerit, Rose-Maries litteratur-og filmblogg, Tones bokmerke, Reading Randi, Betraktninger, Kleppanrova

slåttekar     terning5

For de som måtte være spesielt interessert vil jeg gjerne nevne to store bokverk om temaet utvandring til Amerika. Det mest kjente er uten tvil Utvandrer-kvadrologien til den svenske forfatteren Vilhelm Moberg, som også er filmatisert med blant andre Liv Ulmann i en av de viktigste rollene.
Kanskje ikke like kjent, men etter min mening minst like gode, er bøkene til Ole Edvart Rølvaag, hvor «Giants in the Earth» er en bauta av et bokverk.

Annonser