Ingar Johnsrud – Wienerbrorskapet

Spenning, blod og hjernemasse

Politietterforsker Fredrik Beier blir kontaktet av en ledende krf-politiker. Dattera hennes er forsvunnet, og hun er bekymret, fordi dattera er medlem av sekten Guds Lys, en ytterliggående religiøs sekt som holder til på gården Solro utenfor Oslo.
Og ikke lenge etterpå finner det sted en massakre nettopp på denne gården. Flere sektmedlemmer blir funnet drept, og under etterforskningen blir det oppdaget et avansert laboratorium under jorden på gården. Det later til at noe har vært produsert der, men de finner ingenting. Alt må være fjernet, men hvorfor?
Parallelt med dette blir vi introdusert for Wienerbrorskapet, et brorskap bestående av raseforskere som startet sitt virke tidlig på 1930-tallet, ledet av en norsk rasebiolog. Og etter hvert blir det klart at disse to sakene må ha noe med hverandre å gjøre.

Og ut fra dette snekrer forfatteren sammen en heidundrende thriller. En thriller som er dyktig snekret, med et sugende driv og effektivt språk, nærmest litt internasjonal i snittet. Fredrik Beier får etter hvert hjelp av en ung kvinnelig etterforsker fra PST, Kafa Iqbal. Og disse hovedpersonene bygges godt opp av forfatteren. De føles som laget av kjøtt og blod. Så er dessverre ikke tilfelle med den leiemorderen vi etter hvert blir introdusert for. Han blir nærmest beskrevet som et monster, alt for karikert etter min mening. Og når jeg skriver at boka er litt internasjonal i snittet er det ikke bare med et positivt fortegn. Det fordi det blir for mye etter hvert, for mange usannsynlige hendelser, for mye blod og for mye hjernemasse. Også sektmedlemmene i Guds Lys oppleves litt pappfiguraktige. De er ganske så skrudde, men uten at vi kommer skikkelig inn på dem. Bedre da, med medlemmene i Wienerbrorskapet. De fremstår ganske troverdige i all sin galskap rundt raseteorier, og beskrivelsene av hendelsene før og under siste krig er av de beste delene av boka.

Men du verden, som underholdning holder det i massevis. Nærmere 450 sider fyker unna i en rasende fart, og Beier og Iqbal er et spennende par. Slutten av boka åpner opp for mer av det samme, og jeg skal helt sikkert få med meg neste bok. Håper bare at Johnsrud kan vise litt mer måtehold neste gang.

Andre bloggere om boka: Tine Sundal, Bokbloggeir, Artemisias verden, BokBloggBerit, Betraktninger

Omtale av neste bok av samme forfatter, «Kalypso».

wiener     terning4

Annonser

4 Comments

 1. bjornebok

  7. august 2019 at 14:31

  Takk for hyggelig kommentar, Atle!
  Oisann, den var vrien.
  Det er snart fire år siden jeg leste boka, så de detaljene ligger nok alt for langt bak i hjernebarken.
  Det er ikke sikkert du har misset så mye, for bok tre i serien – Korset – er på en måte oppfølgeren, så hvis du leser den vil du kunne få svar på en del av det du funderer på. (Kalypso – bok to – har lite med den første å gjøre bortsett fra hovedpersonene.)

  • Hei igjen, og takk for godt tips! Da skal jeg nok gå løs på Korset om ikke lenge, det gir sikkert mer detaljer og helhetsforståelse, som du sier.
   Forøvrig artig å lese omtalen dine. Bloggen din er nyoppdaget for min del, men jeg skal nok fortsette å titte innom for flere gode lesetips. Stå på! 🙂 Mvh Atle

 2. Hei,
  Kanskje litt utdatert dette, men jeg leste nettopp ferdig Wienerbrorskapet. Syntes den var veldig spennende, og godt skrevet, men som mange andre opplevde jeg en del passasjer som litt for overdrevne, og det var unødvendig mye grafisk vold, etter min mening.
  Men det som er mest frustrerende er at jeg ikke føler jeg sitter igjen med en «avklaring», jeg fikk ikke helt grep om helheten. Det er mulig jeg er for glad i Agatha Christie og Poirot-aktige krimhistorier. 🙂 Men jeg skulle gjerne kunnet oppsummert mer når jeg klappet igjen boka etter å ha lest siste side.
  Hvem var Hvalen? Hvorfor fikk Häyhä i oppdrag å slakte hele meningheten, eller dvs Børge Drange? Av hvem, hvem står bak Organisasjonen? Og hvorfor hadde de så sterkt ønske om å likvidere ham, på bakgrunn av hva?
  Jeg er muligens treg, og det er ikke første gang jeg sliter med å holde styr på alle navn og karakterer mens jeg leser en krimbok. Hvem var John Monkland Acton? Jeg burde muligens begynne å notere underveis. 🙂
  Mye av boka er naturligvis forståelig, og jeg ser sammenhengen tilbake i tid, med forskingen på rasehygiene etc. Men hva er det jeg har misset?
  Håper du kan hjelpe meg med en forklaring, eller en kort oppsummering, siden jeg ikke finner det noe sted på nett. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.