Lars Kepler – Playground

Hva i all verden? 

Når vår familie er samlet et par-tre ganger i løpet av året er vi ivrige brukere av brettspillet «Kokkelimonke». For de som eventuelt ikke kjenner til spillet går det kort fortalt ut på at man ut fra stikkord i diverse kategorier skal skrive ned en forklaring. Disse forklaringene blandes så sammen med den opprinnelige forklaringen. Etterpå skal deltakerne gjette på hvilken forklaring som er den riktige. Klarer man å få de andre til å tro på sin oppdiktede forklaring får man poeng. Så her gjelder det å ha god fantasi! Den uten tvil mest populære kategorien hos oss er «Om hva handler filmen». Og den er populær fordi her er det så mange utrolig merkelige forklaringer, og som oftest er det den minst troverdige som viser seg å være riktig.
Så hvis man hadde transformert boka Playground til film (noe jeg håper den ikke blir!) kunne forklaringen i «Kokkelimonke» blitt omtrent slik:
«Playground handler om soldaten Jasmin som blir skutt og dødelig såret under oppdrag. Mens hun ligger i koma opplever hun at hun har kommet til et sted der de døde blir sortert. Alle må opp på en sirlig utformet vekt. De ordentlig døde blir sendt til en av båtene til dødsriket, mens de som har en sjanse til å komme tilbake til livet får en spesiell brikke, og må møte opp på kabotasjeterminalen! for å se om det er deres tur til å vende tilbake. Jasmin er heldig og får komme tilbake. Noen år senere har hun blitt mor til sønnen Dante. De blir utsatt for en forferdelig bilulykke, og begge havner i denne mellomstasjonen, og begge får denne spesielle brikken. Men en gammel mann svindler til seg brikken til Dante, samtidig som Jasmin nok en gang får komme tilbake til livet. Heldigvis har hun en søster som er lege, og som med et medikament kan stanse hjertet hennes, slik at hun får komme tilbake til mellomriket for å prøve å redde sønnen sin.»
Vi ville fått oss en god latter hadde denne forklaringen kommet opp i «Kokkelimonke», og mange av oss hadde helt sikkert stemt på denne. Og vet du hva? Det stemmer faktisk!

Forfatterne har nok sikkert gitt sønnen til Jasmin navnet Dante med hensikt. Dantes «Inferno», skrevet på 1300-tallet, er en av de virkelig store klassikerne i verdenslitteraturen. Jeg har dessverre ikke lest dette verket, men etter det jeg vet handler det om nedstigningen til helvete. Noe forsåvidt også «Playground» gjør. Så hvis denne boka er ment som en moderne versjon av «Inferno» må den i så fall kalles for ren helligbrøde (Fra bokmålsordboka: hellig|brøde m1 krenkelse av noe som er eller bør være hellig – det er h- å forandre på et slikt helstøpt diktverk.)
Litterært sett starter boka ganske så bra, med en spennende beskrivelse av Jasmin som soldat (troppsleder og løytnant) under oppdrag i Kosovo. Men resten av boka er et dystert sammensurium, stort sett fra denne «mellomverdenen», skitten, kaotisk, med skumle individer, skremmende steder, svindel, branner, drap – og masse blod og annet gørr. Til tider kan det være litt spenning, men bare litt, og forutsigbart herfra til evigheten. Og, mest utrolig av alt, er at forfatterne ved sitt forord i boka, vil ha oss til å tro på dette. Noe som får meg til å tenke at «Åndenes makt» blir rene barne-tv i sammenligning.

Så hvis en sportskommentator hadde stukket en mikrofon under nesa mi og spurt det evige spørsmålet: «Nå, hva føler du etter å ha lest denne boka?
Da hadde jeg, på arrogant sportsutøvervis etter et surt nederlag, svart: «Irritert, jævla irritert!»
Snudd meg om og gått.

Takk til Cappelen Damm som sendte meg et eksemplar av boka.
I rettferdighetens navn, jeg er en stor fan av forfatterparet bak pseudonymet Lars Kepler, og har likt samtlige av bøkene deres tidligere.

Mer av Kepler:  Stalker ,  Kaninjegeren, Lazarus

Andre bloggere om boka: Rita leser

playground     terning1

 

 

Annonser

3 Comments

 1. Oj sann, det er en særdeles dårlig leseropplevelse du hadde. Selv hørte jeg den på lydbok – og elsker den. Er en favoritt. Boka grep meg veldig, jeg er glad i skrekk og dystopi, synes døden som hun beskrev ligner virkeligheten slik den er i dag for alt for mange mennesker, boka var så spennende hele tiden følte jeg at det nærmest ble for mye for meg.

  Her er ingen fasit så synes det er kjekt å kunne lese anmeldelsen din! Jeg hørte ferdig Kaninjegeren for noen dager siden, jeg har valgt lydbokformatet på alle Kepler-bøkene jeg da. Kaninjegeren er jeg helt enig med deg i, leste anmeldelsen din. Veldig god, veldig mørk! La oss krysse fingrene for mer Jonna Linna-bøker.

  • bjornebok

   12. oktober 2017 at 00:05

   Takk for en aldeles herlig tilbakemelding. Noe av det mest fascinerende med litteratur er hvordan den kan oppleves så totalt forskjellig. Og jeg synes du har et spennende perspektiv på boka!
   For meg ble det bare så alt for mye 🙂
   Og ja, vi er helt enige om en ting, og det er mer Jonna Linna!

 2. Eit velskrive og velbegrunna slakt. Eg er også stor fan av Kapler-paret sin Joona Linna-serie – men denne skal eg halda meg unna. Så tusen takk – for advarselen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

© 2021 Bjørnebok

Theme by Anders NorénUp ↑

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.