Jon Michelet – En sjøens helt – Blodige strender

Ramsalte seilaser 

Så er vi kommet til bind fire av Jon Michelets krigsseilerepos.
Tidsspennet i denne boka er fra april 1942 fram til selve D-dagen, 6. juni 1944.
Vår helt, matros Halvor Skramstad, befinner seg i New York, der han er på jakt etter ny hyre etter å ha blitt torpedert utenfor kysten av Florida. Og aller helst vil han ha hyre på en båt til England, slik at han kan møte sin kjære Muriel, som har vært med oss gjennom hele romanverket.
I New York kommer han i kontakt med en nordmann, som, skal det vise seg, jobber i Nortraship. Gjennom dette bekjentskapet blir han oppmerksom på at Nortraship opererer med en «bad element-list» over sjøfolk, og at han selv befinner seg på denne listen. Og det for helt bagatellmessige forseelser.
Likevel får han hyre på «Kronprins Olav», som skal til England. Men opptakten til denne seilasen blir en helt annen enn det han har blitt forespeilet, og det skal bli to dramatiske år for vår matros.
Reisen fører oss til Gibraltar, der det blir et ublidt møte med apekolonien. Vi blir med på hemmelig oppdrag i farvannet mellom Vest-Sahara og Kanariøyene. Det blir problemer på kjærlighetsfronten. Vi får oppleve alvorlig sykdom med langvarig rekonvalesens. En periode som får oss bort fra våpenlarmen og torpederingene for noen måneder, der vi møter noen aldeles herlige, småskrudde medpasienter. En periode der Michelet virkelig briljerer med en barsk humor. Så tilbake til krigen med opplæring som skytter. Møtet med en uspiselig norsk offiser, som skal bli skjebnesvangert for Halvor.
Og det hele kulminerer med at han er på en båt som sakte sklir inn mot de blodige strendene i Normandie i morgentimene 6. juni 1944.

Igjen imponerer Jon Michelet!
Hele romanverket er glitrende balansekunst mellom historiske og geografiske fakta blandet med fri diktning. Research-arbeidet til dette verket må være gigantisk.
Og i denne boka tror jeg vi nærmer oss kjernen i det Michelet ønsker å fortelle. Han vil vise oss heltemotet til krigsseilerne. Samtidig vil han vise oss at disse heltene har blitt svært dårlig behandlet av den norske offentligheten, både da det sto på som verst under krigen, og ikke minst alt det som hendte (eller alt det som ikke hendte) etterpå. Vi aner hele tiden en harmdirrende forfatter bak ordene. Det er mye urett, mange unnlatelsessynder, mye vilkårlighet og masse faenskap som kommer fram i lyset. Og mye av dette er nærmest visket bort av historikerne etter krigen – noe som kritiseres tydelig i etterordet.
Og likevel, midt oppe i dette maskuline, barske krigsdramaet leverer forfatteren små perler av menneskelig nærhet. En gåsehudaktig liten scene utspiller seg på side 352, der Halvor møter en av vår tids store personligheter, her som liten pjokk. Nydelig.

Det gjenstår ett bind i denne serien. Og jeg gleder meg til de siste sidene. Eller, jeg gruer meg kanskje også litt. Jeg har blitt uendelig glad i denne matrosen, han oppleves som en god kompis etter disse 2500 sidene, og jeg ønsker ham derfor alt godt. Men det er jo ikke sikkert at det ender slik. Når vi ser tilbake på mange av de sørgelige skjebnene til en stor skare krigsseilere, kan det godt hende at det blir en tragisk slutt. Men Halvor har så mye solid ballast, så jeg håper…..

Link til mine omtaler av «Gullgutten» , «Brennende skip» og «Krigerens hjemkomst«.

Andre bloggere om boka: Kleppanrova

blodige strender     terning6            20151105_100328

 

Annonser

2 Comments

  1. bjornebok

    7. november 2015 at 12:21

    Hei Ina.
    For meg er Michelet en veldig god historieforteller. I tillegg er jeg langt over middels interessert i både historie og geografi – noe bøkene inneholder mye av. Men først og fremst blir jeg fascinert av Michelets forsvar av «den lille mann», og hans motstand mot urettferdighet. Lykke til med bok 1. Har funnet bloggen din – mye spennende der! mvh Bjørn

  2. Har veldig lyst til å lese denne bokserien, men igjen så er jeg alltid skeptisk til bøker som får mye ros. Jeg er litt sær sådan. Uansett, så har jeg virkelig lyst til å lese denne bokserien, i hvert fall den første boken for å se om det er noe for meg:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

© 2021 Bjørnebok

Theme by Anders NorénUp ↑

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.