Slentrende og stilsikker

Vi er i Drammen. Det er sensommer. Året er 1956.
En mann varsler sin egen død. I et brev sendt til 15 forskjellige personer forteller han at han vil sprenge seg selv i munningen av Drammenselva. Han holder ord. En av dem som mottar brevet er krimjournalist Nicolay Wolff. Han blir vitne til selvmordet, og undres over hvorfor han er en av dem som har mottatt brevet. Derfor setter han i gang undersøkelser. Undersøkelser som fører ham inn i et tøft motorsykkelmiljø, til unge sigøynerjenter som forsvinner, en psykiatrisk klinikk med lik i lasten, og lyssky miljøer med forgreninger tilbake til krigen.

Dette er forfatterens tredje bok om journalisten Nicolay Wolff. Jeg har ikke lest de to første, men etter å ha lest denne, er det ikke umulig at jeg tar en tur tilbake til Drammen.
de Bourg starter det hele i en slentrende, ganske maskulin stil. Det er noe tilforlatelig og ufarlig over det hele i starten. Men sakte bygger det seg opp, og det skal vise seg at det slett ikke er så trivielt som det kan virke til å begynne med. Det hele er en kløktig sammenskrudd krimfortelling med en spennende hovedperson og et mangslungent persongalleri, der politikvinnen Ulla Stevenson etter hvert blir den mest interessante.
Det som for denne leseren løfter det hele til godt over middels er tidskoloritten. Vi er nesten 60 år tilbake i tid. Og det er ganske befriende med en krim uten verken DNA-spor, skjulte datafiler eller avslørende mobilbruk.
Neida, her sendes det brev, faktisk med drosje (ikke taxi), det skrives på skrivemaskin, man sier «De» til hverandre og pumpene på bensinstasjonen er betjente. Wolff skriver for KrimMagasinet, og for oss som har levd en stund fører det tankene umiddelbart i retning av Kriminal Journalen (1952-1993).
I det hele tatt er det svært stilsikkert, det hele. Når så også spenningen stiger til værs etter hvert blir dette en svært hyggelig kriminalroman.
(Og jeg gjorde en artig oppdagelse på side 102 i boka. Hva det var kan dere lese her.)

Omtale av neste bok i serien, Rød desember.

dødens elv  

 

 

 

 

 

 

terning5

Annonser