Bestått – med toppkarakter 

Hatet er intenst.
Mot realitydeltakere, idiotiske tv-programmer, bloggere, media.
Dumskap honoreres. Idioti har blitt et levebrød. Kunnskap betyr ingen ting lenger.
Derfor starter han sitt helt private korstog.
Han kidnapper ubetydelige realitykjendiser, stiller dem 60 spørsmål. Klarer de 20 riktige lar han de gå. Klarer de det ikke har de ikke bestått.
Han dreper dem med en slaktepistol, stifter prøvearkene med resultatet på ryggen deres, og plasserer dem i skammekroken med papirhatt på hodet i et klasserom.
Han får medieomtale. Alle tar sterk avstand fra handlingene hans, men likevel synes enkelte at det han tar opp har noe for seg. Han får den oppmerksomheten han ønsker. Egoet vokser. Etter hvert stiler han høyere, mot de som er ansvarlige for all dritten.

De fleste av oss har vel innimellom ristet oppgitt og uforstående på hodet av hva som flimrer over skjermen, eller av tanketomme rosa blogginnlegg.
Irriterte skifter vi kanal. Rødmende klikker vi til noe annet på nettet.
Vår mann dreper. Gasser på jo mer media fråtser.
Riksmord får sin største utfordring noensinne. Psykolog Sebastian Bergman får en gigantisk motstander.

Dette er femte bok i serien om Sebastian Bergman.
Og nok en gang, Hjorth & Rosenfeldt skriver så gnistrende godt at jeg er lei meg hver gang jeg må stoppe bilen og slå av lydboka. Blir fristet til å ta omveier og kjøre langt under fartsgrensa bare for å få høre noen flere kapitler.
Temaet i denne boka er forsåvidt velkjent – utviklingen innen media. Og kritikken er til tider flengende. Det evige jaget etter flere solgte aviser, flere klikk på nettet versus det lille som måtte være igjen av integritet og moral. Hvor går grensen, eller rettere sagt, er det ingen grenser lenger?
Som alltid går forfatterne rett på sak, bygger spenning på en mesterlig måte. Men det er ikke bare historien det gnistrer av. Relasjonene mellom etterforskerne er en minst like viktig del av bøkene. Det er en kompleksitet og dybde i karakterene som er sjelden vare, og de utvikler seg hele tiden, tar nye vendinger. Derfor bør du som ikke har lest noen av bøkene starte med første bok i serien. Du går glipp av så uendelig mye hvis ikke.
Flere av Hjorth & Rosenfeldt: «Den stumme jenta», En høyere rettferdighet

Andre bloggere om boka: Tine Sundal, Rita leser, Bokbloggeir

ikke bestått  terning6

 

Annonser