Noe traust

Denne boka er en direkte oppfølging av «Slåttekar i himmelen»ei bok jeg leste med stor glede. Et lite ankepunkt mot den boka var at jeg syntes det var en hel del løse tråder som ble noe hengende, særlig rundt hva som hendte med de som dro til Amerika. Flere av disse trådene knyttes i denne boka.

Hovedhistorien dreier seg rundt Eilert Knutsen, sønn av slåttekar Knut Hansen Nesje. Bare drøyt seksten år gammel utvandrer han til Amerika. Og i drøye 20 år får vi følge ham.
Samtidig flettes det inn flere scener som utspiller seg i gamlelandet, da konsentrert rundt den aldrende slåttekaren.
Mye av tiden bruker Eilert på  å finne ut hva han vil med livet sitt. Han har store problemer med å bestemme seg, og han strever samtidig med sin gudstro. Denne vinglingen virker også inn på min opplevelse av boka. Det blir en aldri så liten ørkenvandring ut av det. Det er en traust historie, uten de store hendelsene. Nybyggerlivet er for såvidt greit beskrevet, men jeg savner litt mer brodd og temperatur i fortellingen. Bedre er det når vi er tilbake i Moldetraktene hos den gamle slåttekaren. Da kjenner jeg igjen noe av magien fra den første boka.

Men bevares, Edvard Hoem er en god historieforteller. Han skriver med innlevelse og kjærlighet til stoffet, og må ha hatt en gedigen researchjobb bak seg. Som i forrige bok er det en nydelig språkdrakt i en noe gammeldags stil, noe som passer godt til historien.

For min del blir det ekstra spennende at Eilert ender opp i Canada. Mine besteforeldre dro også dit som nygifte i 1914. Min bestemor hadde en bror der borte. Men de kom hjem igjen etter fem år. På stueveggen har jeg hengende portrettfotografier av de to, tatt i Canada, store fotografier i ovale rammer med buet glass, bildet av bestemor er håndkolorert. Og dattera vår har fått overta den gamle trunken de brukte på reisen, noe slitt i kantene. Jeg skulle gjerne visst mer om hva den har vært med på.

Omtale av tredje bok i serien, «Land ingen har sett».

Andre bloggere: Tones bokmerke, Rose Maries litteratur og filmblogg

bror din terning4