Anne B. Ragde – Alltid tilgivelse

Hyggelig gjensyn

Ni år er gått siden siste bind i Neshov-trilogien ble utgitt (Berlinerpoplene 2004, Eremittkrepsene 2005 og Ligge i grønne enger 2007), og sju år er gått siden siste bilde i serien basert på bøkene rullet sin seiersgang over tv-skjermene.
Så det er dags for et gedigent comeback for brødrene Margido og Erlend og deres brordatter Torunn. Og heldigvis har forfatteren et kort sammendrag i starten for å hjelpe på hukommelsen og dytte oss igang.

Tre år er gått siden den store avsløringen kom i juleselskapet på Neshov utenfor Trondheim. Den dagen de igjen ble splittet. Den dagen da Torunn rømte fra det hele. Hun orket ikke mer. Nå lever hun i et samboerforhold med Christer, hundekjører og finansakrobat. Hun er ikke videre lykkelig.
Desto mer lykkelig er Erlend der han lever sammen med sin kulerunde og kortvokste kjærlighet Krumme i København. Tre barn har de fått siden sist sammen med sine lesbiske venninner. Og livet er sprudlende.
Margido sliter mer. Han driver sitt begravelsesbyrå, men er stadig bekymret. Det er nye tider med hjemmesider og døgnåpen vakttelefon og bestilling over nettet og alskens nymotens tull. Tiden er i ferd med å gå fra ham. Han er sliten langt inn i margen.

Det er ikke mange minutters lytting som skal til før jeg igjen er inne i Ragdes univers sammen med de personene jeg ble så glad i, den gang for flere år siden. og det er tydelig at forfatteren er glad i disse personene, hun også. Det blir et hyggelig gjensyn der varmen og godfølelsen sprer seg etter hvert som historien fortelles, der jeg aner at livene deres kommer til å berøre hverandre igjen utover i boka.

Anne B. Ragde vet hvordan hun skal forføre sine lesere. Stilsikkert, og med et sobert og til tider lekent språk griper hun tak i deg. Du blir interessert. Og det er godt håndverk det, å få deg interessert i noe som egentlig ikke er så overvettes interessant i seg selv. Fordi det er ganske så trivielt mye av det som fortelles, det være seg hvordan ei matpakke ser ut eller hva barna spiser til frokost eller hvordan man får rene vinduer eller hvordan en handletur i nærbutikken arter seg.
Av og til tar hun i. Da kan det nesten bli litt for mye. Jeg tenker på hvordan hun beskriver samlivet mellom Erlend og Krumme. Måten de fremstår på, nærmest hysteriske i de fleste sammenhenger, og så til de grader hysteriske når tiden nærmer seg for at de skal bli fedre, til tre barn samtidig. Da er det farlig nær grensen til en parodisk fremstilling av to homofile menn.

Bedre er hun da i sin beskrivelse av Margido og etter hvert samspillet mellom ham og Torunn. Da sier hun mye viktig, både om livet og om døden. Det er en helt annen temperatur i disse partiene. Mens de to mennene i København kan oppleves som overfladiske og selvsentrerte, utstråler partiene med Torunn og Margido varme, livsvisdom og omtanke, samtidig som personene gjennomgår en utvikling. Det er i Trondheim og på Byneset at historien er på sitt aller beste. Og på sitt aller beste er Anne B. Ragde drivende god.
Historien er fengende og lettlest, men noe uforløst og for ujevn til å få toppkarakter. Likevel ser jeg fram til fortsettelsen, for en fortsettelse, det har Anne B. Ragde lovet sine mange hengivne lesere.
Boka ble lest av Anders T. Andersen på en forbilledlig måte.

Andre bloggere om boka: Tine Sundal, Beathes bokhjerte, Artemisias verden, Reading Randi, Kleppanrova, Min bok-og maleblogg, Pervoluto

alltid-tilgivelse terning4

6 Comments

  1. Skikkelig godt skrevet av deg! Leste de siste sidene i romanen på en liten tur med toget i dag. Har kost meg med boka de siste dagene i ferien min. Er enig i alt du skriver. Skal hente bok fem i serien på biblioteket i morgen. Ivrig på å fortsette.

  2. Flott omtale. Ser vi er temmelig enige ja. Det er jo så koselig å lese disse Neshovbøkene. Takk for link!

  3. bjornebok

    3. oktober 2016 at 22:16

    Tusen takk Tine, hyggelig 🙂
    Og skulle noen av dere ikke kjenne til Tine sin utmerkede blogg, finner dere den her: http://tinesundal.blogspot.no/

  4. Kjempeflott omtale av boken, takk for linking! Ser vi er enige om det meste, et kjekt gjensyn med karakterene var det i alle fall 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.