Bokåret 2016 i 16 punkter

1. Dårlig start
Det ble ikke noen flying start på bokåret 2016. Den eneste boka jeg ikke leste ut ifjor var den jeg startet året med. Til tross for en del opphausing fra bokbloggkolleger fant jeg «Tellemarck»  av Morten Øen uinteressant, plump og ulekker. Så etter drøye 50 sider var det stopp for min del.
Men det skulle raskt bli bedre, mye, mye bedre……


2. Mange gode bøker
2016 ble for meg et år med mange gode bøker. Her vil jeg trekke fram 5 bøker jeg ga toppkarakter (klikk på bildet for å lese hele omtalen):

Omhandler tiåret som var min ungdomstid, et tiår som formet meg som menneske, og derfor blir dette ei bok som angår meg på en helt spesiell måte.

For en gangs skyld ei ganske så stillferdig bok fra en av mine yndlingsforfattere. Ei bok med en dirrende, uhyggelig undertone. Ei bok om å ikke forhåndsdømme, ikke være så overbevist om at det du ser alltid er det du tror du ser.

En mesterlig psykologisk thriller om et ensomt menneske. Skrevet med stor innsikt og menneskekunnskap. Hørte denne som lydbok, og Kim Haugen leser på en slik måte at boka gis en ekstra dimensjon.

En av årets tre beste krimbøker. Å lese denne boka av Torkil Damhaug er som å oppleve smaken av en perfekt rødvin. Den gir nytelse, samtidig som den utfordrer, en fullkommen balanse samtidig som den overrasker.

Jeg er skikkelig fan av svensk krim, og mine absolutte favoritter er bøkene om Sebastian Bergman, en likandes drittsekk. Den serien bør leses fra starten, siden bøkene inneholder karakterer i stadig utvikling. Og gjett om jeg gleder meg til neste……


3. Nærkontakt
Det å være bokblogger har ført til noen hyggelige opplevelser i løpet av året.
I februar var jeg en del av tilstelningen «Bøker, mat & prat» i Vennesla, der jeg fikk møte forfatteren Helga Flatland.
Jeg har vært på bokbloggertreff i Oslo der jeg møtte mange hyggelige kolleger, og fikk møte vinnerne av bokbloggprisen.
Et par forlag har vært i Kristiansand og presentert sin bokhøst, og flere forfattere var med på disse kveldene, noe som førte med seg en hyggelig prat med Ketil Bjørnstad, og ikke minst, et kyss på kinnet av Unni Lindell!

Og så over til statistikken…..

4. 61
er antallet bøker jeg leste i 2016. Kun en bok avbrutt.

5. 60%
av bøkene var norske (37 av 61).
Videre fordeling på land:
Sverige 12
USA 3
Italia 2
Og disse landene er representert med ei bok hver:
Tyskland, Danmark, Chile, Irland, Frankrike, Sveits og England.

6. Sjangere
Også 2016 ble et år med flest krimbøker, hele 67% av bøkene var krim.
41 krimbøker
19 skjønnlitterære bøker
1 sakprosa

7. Kjønn
Bøker av mannlige forfattere: 35
Bøker av kvinnelige forfattere: 25
1 bok er skrevet i fellesskap av en av hvert kjønn.

8. Terningkast

10

20

18

10

3

 

Dette gir et gjennomsnitt på 4,39. Alt for snill vil kanskje mange si. Da får jeg bare gjenta hva jeg skrev for ett år siden:

Til det kan jeg bare svare at jeg lett lar meg rive med. Og når jeg virkelig blir revet med, lar meg bli forført, rørt, underholdt, og satt inn i dirrende spenning – da fortjener de jammen en sekser, de som klarer å gjøre slikt, bare ved hjelp av ord! Det er rett og slett fantastisk det mange av disse forfatterne får til!

9. Besøk på bloggen
I 2016 har det vært 19 323 sidevisninger på bloggen min.
Ikke all verdens vil vel de fleste bloggere si, med et lite skuldertrekk.
Men jeg er svært fornøyd med å kunne hevde at hver time hele året gjennom er det gjennomsnittlig 2,2 mennesker inne på bloggen min og leser om bøker.

10. Mest leste innlegg
Det er to innlegg som skiller seg klart ut på statistikken som de mest besøkte;
Fra bok til film – Jussi Adler Olsen, publisert april 2015, har lenge vært desidert mest lest, men er i ferd med å bli forbigått av  Audrey Carlan – Calendar Girl – Forført som bare har vært på bloggen siden juni 2016.
Litt forstemmende er det jo at en harselas over ei bok jeg ikke orket å lese ferdig er det innlegget som er desidert mest lest det siste halve året.

11. Mest leste bokomtaler
Bak de to innleggene i pkt 10 er dette bøkene på de åtte neste plassene:
3. Havboka av Morten Strøksnes
4. Arvingen av John Grisham
5. En femte årstid av Torkil Damhaug
6. Du er så lys av Tore Renberg
7. Eclipse i mai av Gert Nygårdshaug
8. Max,Mischa & Tetoffensiven av Johan Harstad
9. Jeg vet hvor du bor av Unni Lindell
10. Hviskeren av Karin Fossum
Mange bra bøker på den lista der…..

12. Lesere av bloggen kommer fra…..
68 land.
Ut fra antall lesere på bloggen min er Oslo fremdeles landets største by. Men Trondheim har gått langt forbi Bergen. Er trøndere mer kulturelle enn bergensere?
Men at Vennesla, min hjembygd, skulle være fjerde størst i landet kan nok ikke stemme.
Ellers er det jo spennende å merke seg at det er like mange lesere i Hamburg som i Øvre Eiker, i Seattle som på Inderøy, i Moskva som i Hå!

13. Takk #1
Takk til deg som leser bloggen min.
Håper du kanskje tar deg tid til å legge igjen en kommentar neste gang. Hadde vært hyggelig det!

14. Takk #2
Takk til forlagene som stadig sender meg nye bøker. Det at jeg får mange bøker før de er i salg er med på å gjøre bloggen mye mer aktuell.

15. Jeg gleder meg til
Egentlig var det meningen at Jon Michelet skulle avslutte serien «En sjøens helt» i 2016. Men jaggu kommer det ikke enda et bind i 2017.
Jeg gleder meg også til å følge Ketil Bjørnstad videre inn på åttitallet.
Og Harry Hole kommer snart….

16. Takk #3
Vi har mange gode forfattere i Norge. En stor takk til dere alle sammen som er med på å gi oss litt magi i hverdagen.
Jeg gleder meg til å lese dere i det nye året.

Link til Bokåret 2015 i 15 punkter

 

Annonser

14 Comments

 1. Ernst Stenberg

  16. februar 2017 at 10:26

  Hei Bjørn! Jeg ble anbefalt din bokblogg av Geir Tangen, som jeg fikk kontakt med gjennom et innlegg jeg la ut på en FB-gruppe som heter ‘Hva leser du akkurat nå’. Tanken bak innlegget var å få ryddet opp i min etterhvert enorme boksamling, hvor jeg redegjorde for hvem som er i min ‘Hall of Crime’, alle uleste bøker jeg har og om det var noen av de jeg kunne styre unna og, selvfølgelig, fikk jeg mange tips om forfattere jeg burde lese. I tillegg spurte jeg om hvilke bokbloggere jeg burde følge, og slik ble det til at jeg nå forholder meg til bjornebok.no og bokbloggeir.com. Innlegget mitt utløste tett oppunder 400 kommentarer og jeg ba om trøbbel, for samlingen har allerede begynt å øke, da jeg allerede har lest Frode Eie Larsens ‘Englefjær’ og holder akkurat på med Geir Tangens ‘Maestro’. Begge med forfatternes hyggelige ord og signaturer. To for meg da ukjente forfattere, som begge skriver drivende bra krim. Jeg bruker nå bloggene deres aktivt og jeg vil berømme både deg og Geir for konstruktive anmeldelser innen genren krim, som også gjør det lettere å forholde seg til hvilke forfattere og titler jeg velger. Og ikke minst som er en stor inspirasjonskilde for leselyst.

  Med vennlig bokhilsen
  Ernst Stenberg

  • bjornebok

   17. februar 2017 at 12:47

   Hei Ernst.
   Tusen takk for en hyggelig kommentar 🙂
   Som bokblogger er det artig å få positive tilbakemeldinger.
   Jeg har en stor haug med nye krimbøker liggende som jeg skal lese utover våren, så det vil komme nye omtaler etter hvert, og jeg håper du følger med videre.

   mvh
   Bjørn

 2. Ble anbefalt denne bokbloggen, som en av de beste. Stor var ovveraskelsen da jeg oppdaget at jeg jo kjenner deg. Som mor til barn du har hatt på skolen. Denne bloggen kommer jeg til å følge, mye gode anbefalinger her.

  Med hilsen Heidi Haugen (utflytta evjing ) 🙂

  • bjornebok

   6. februar 2017 at 11:10

   Tusen takk for hyggelig hilsen, Heidi!
   Begynner å bli noen år siden…..
   Lykke til med lesinga 🙂

 3. Fikk kun med meg at du sa at Tellemarck var ulekker (??)
  Ok, har kommet meg nå. Det er nok ei skikkelig enten/eller bok. Elsk eller ulekker. Godt er det. Godt oppsummert!

 4. Riktig godt nyttår! Dette er så langt den eneste oppsummeringen jeg har lest som involverer bokbloggere, forfattere og kyssing 😉

  Jeg leser vanligvis ikke så mye krim, det er en sjanger jeg liker, men har en tendens til å holde meg til min største lidenskap, ungdomsbøker. Likevel har jeg faktisk fått tid til å lese(lytte til) to av bøkene om Sebastian Bergman i sommer. Jeg likte begge og mener at Sebastian er en fascinerende drittsekk. Betryggende å lese at du mener femte bok er så bra, da har jeg noe å se fram til.

 5. Godt nytt leseår! Imponert over kor mykje du får til å lesa og blogga om 🙂

 6. Godt nytt år Bjørn.:)
  Mye bra på din liste..)

 7. Åse Kristiansen

  2. januar 2017 at 18:25

  Nå er jeg i full gang med Ketil Bjørnstad sin bok om 60 tallet, etterpå blir det 70 tallet…veldig bra..!
  Og det kan jeg takke bloggen din for👍🏻

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

© 2020 Bjørnebok

Theme by Anders NorénUp ↑

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]bloggnorge.[dått]com.