På det jevne

De rutinerte parhestene Lier Horst og Enger startet samarbeidet med Nullpunkt i fjor. En thriller jeg syntes det luktet svidd av. Og nå altså oppfølgeren med de samme hovedpersonene, Alexander Blix og Emma Ramm, henholdsvis politimann og journalist.

Etter en kort prolog som er akkurat passe åpen og effektiv til å fange interessen umiddelbart, kommer den svidde lukten smygende inn i nesen via Ramm som er på Rådhuskaia nyttårsaften. I et kaos av fyll og raketter. Og som i første bok så smeller det noe infernalsk også i starten av denne boka.
Hva som videre skjer skal jeg ikke komme inn på her, i fare for å røpe for mye, men at både Blix og Ramm nok en gang blir involvert i samme sak vil vel ikke være noen bombe – for å holde seg innenfor terminologien …

Åpningen er en nyttårsaften verdig, og gir boka et effektivt driv i starten. Men dessverre daler intensiteten ganske raskt mot en mer tradisjonell politikrim à la Wisting m/datter. Ikke noe galt i det for så vidt, med mye politiarbeid, solid som alltid, men litt tørt.
Karakterene er likandes som bare det, men jeg skulle gjerne sett at forfatterne gikk enda dypere til verks. Det er noen brukbare anslag omkring Ramm, og Blix får plutselig dattera inn i leiligheten, noe som får fram en mer interessant side av politimannen.
Sofia Kovic, Blix’ makker, er en annen person som kunne vært gjort adskillig mye mer ut av, særlig siden hun er tilstede i såpass mange scener.
Parodien av en sjef, Gard Fosse, er kun det, en parodi på en sur, mutt, humørløs leder uten snev av menneskelige sider. Noen som synes det begynner å bli vel mange av dem etter hvert?

Språklig byr boka på lite tyggemotstand. Solid, ordentlig, effektivt og korthogd, men utfordrer sjeldent.
En gnistrende god start, et mellomparti som blir variasjoner over kjente tema – noe traust og langdrygt, samt en avslutning med en stigende spenning gjør i sum dette til en underholdende krim, sånn helt på det jevne. Men den mangler de store overraskelsene til å bli husket særlig lenge.

Takk til Capitana for boka.

Mer av duoen: Nullpunkt, Slagside