Krimfestivalen startet torsdag morgen, men under en liten byvandring onsdag kveld så jeg dette paret som hygget seg på Carl Johan. Og da var det umulig å bare gå forbi. Som de hyggelige menneskene de er, inviterte de på et glass vin og en bokprat. Noe som ble en spennende og underholdende time! Agnes kommer med boka «Iskald» 10. mai, og delte interessante detaljer rundt prosessen med å skrive bok. Konklusjonen min må være at det er hardt arbeid. Geir hadde et par-tre prosjekter på gang, men jeg måtte love å ikke røpe det her på bloggen. Men når han likevel fortalte det fra scenen på festivalen kan jeg dele den gledelige nyheten at det kommer mer om Viljar Ravn Gudmundsson – han kalte det for sesong 2. Så da er det bare å glede seg, både til «Iskald» og mer om Viljar!
Åpning
Hver festival (dette var den åttende i rekken) har en festivalforfatter, og i år var denne æren gitt Torkil Damhaug. Etter en kort hyllest fra forfatterkollegene Unni Lindell, Tom Egeland og Gunnar Staalesen holdt Torkil en glimrende prolog, en lett ironisk/parodisk forklaring på hva og hvordan en krimforfatter egentlig er.
Priser
Enhver festival med respekt for seg selv har priser. Norsk krims fremste utmerkelse er «Rivertonprisen». Den ble ikke delt ut her, men de nominerte ble avslørt. Vinneren blir offentliggjort først 4. april. Og de nominerte er:
Gard Sveen – Bjørnen
Samuel Bjørk – Gutten som elsket rådyr
Heine Bakkeid – Møt meg i paradis
Tore Aurstad og Carina Westberg – Djeveldansen
Unni Lindell – Dronen
Av disse er min favoritt Samuel Bjørk.
To priser ble delt ut.
Gullkulen (les om de nominerte her) er prisen for fjorårets beste oversatte krim, og den ble tildelt den britiske forfatteren C.J. Tudor for boka «Krittmannen».
Rivertonklubbens hederspris ble tildelt professor Hans H. Skei. Les mer her.
65 forfattere!
Ikke mindre enn 65 forfattere var representert på festivalen. Ikke til forkleinelse for noen må det vel sies at en av de største stjernene var Camilla Läckberg. Fredrik Wandrup intervjuet de to til venstre, og introduserte Läckberg blant annet med at hun har solgt 12 millioner bøker. Til salens humring korrigerte hun ham med at tallet er 23 millioner bøker. Kanskje han bør sjekke kildene bedre neste gang 🙂
Festivalforfatter Torkil Damhaug er en av mine absolutte favoritter. Han var en travel mann under festivalen. Jeg er ikke den som har de spisseste albuene i slike sammenhenger, men mellom en boksignering og et intervju med Stavanger Aftenblad samlet jeg sammen en håndfull mot og fikk en liten samtale med ham. Ikke bare er han en glitrende forfatter, men også en utrolig trivelig fyr. Han har tidligere takket meg for bokomtalene mine på Messenger, og at han kjenner meg igjen når vi hilser, og skryter av bloggen min – da varmer det et bloggerhjerte.
Programpostene
Totalt var det mer enn 50 programposter. Jeg var der to av tre dager, og fikk med meg rundt 25. Mange av forfatterne er gjengangere på flere av programpostene, så det blir uunngåelig noen gjentakelser etter hvert. Det blir en slags programslalom for å få med seg det mest interessante. Hvor vellykkede bokbadene blir, er avhengig av bokbaderen. Sarah Natasha Melbye er en mester i å få samtalene til å flyte.
Noen forfattere er med på haugevis av programpostene, mens andre kun får noen få minutter. Det har sannsynligvis noe med kjendisfaktor og salgstall å gjøre. Frode Eie Larsen fikk kun en programpost, og sine velfortjente sju minutter i rampelyset. Men han var strålende fornøyd med å være invitert inn i det gode selskap. Kanskje etter neste bok, Frode?
En fast programpost er torsdags/fredags/lørdagspils med Tom Egeland. Der intervjueren mesker seg med den ene kalde ølen etter den andre blir forfatterne blir avspistdrukket med lunkent vann. Det burde de kanskje gjøre noe med 😉
Underholdningsinnslag
Underholdning ble det også tid til. Jeg fikk med meg to kvelder med krimteatersport. Framført av Helen Vikstvedt og Jan-Paul Brekke med forfattere som «æresgjester». Ellevilt improteater av to av landets beste innen sjangeren.
Mindre ellevilt var det ikke å overvære Knut Nærums nyskrevne krimkomedie «Blodig Bokbad» fra teaterscenen. Et overfødighetshorn av nærumske påfunn med intrikate ordkløverier og burlesk humor slik bare Nærum kan det. Et bokbad der vi fikk møte ikke mindre enn Sherlock Holmes, Saga Noren, Hercule Poirot, Lisbeth Salander og Harry Hole! Hele 12 roller fordelt på tre skuespillere, gestaltet av Rose Marie Aker, Espen Beranek Holm og Johannes Joner som også hadde regien.
Siste programpost for min del ble krimquiz på fredagskvelden. Jeg var på lag med disse tre. Vi kom på en hederlig 6.plass av 32 lag. |
Takk for to spennende dager!
Hvis du skulle lure på å være med neste år – ikke nøl – og tenk – alt er gratis – inkludert en iskald prosecco på torsdag morgen under åpningen. Ikke verst!
Og – det viktigste av alt – forfattere og bokelskere er hyggelige mennesker!
24. mars 2019 at 23:40
Artig å lese ditt referat også.:) Og det var hyggelig å treffe deg.
Vi snakket om å dra på Quizen fredag, men var så trøtte- at v droppet det. Teaterstykket så Moshonista og meg i går, det var gøy.
Ellers enig med deg i at det var flere som gikk igjen og at det ble end el overlapping. Merket det godt selv om jeg ikke var på like mange poster som deg.
Rart at noen forfattere fikk så lite tid på scenen, mens noen fikk veldig mye? Har Stordalen kjøpt opp plasser og tid, kanskje?
Ps– jeg har også blogget kjapt om festivalinntrykkene mine..
25. mars 2019 at 10:55
Hei Anita!
Synd vi ikke fikk snakket mer.
Quiz var artig.
Leste nettopp den fine rapporten din.
25. mars 2019 at 21:55
Ja, det var det. Kanskje blir det en tur neste år også, da kan det jo hende..
Takker..:)
24. mars 2019 at 22:09
Jeg har lest Artemisias referat fra festivalen, og ble godt oppdater via din omtale. Skulle gjerne hatt anledning til å delta en gang! Spennende å høre om mange krimbøker som kommer, ikke minst fra Tangen og Matre, som jeg syns skriver skikkelig bra, begge to.
Takk for at du deler opplevelsene!
24. mars 2019 at 22:18
Tusen takk, Åslaug!
Du burde ta turen en gang. Det var en opplevelse full av inntrykk.