Grei krim

«Mørketid» er Thørrings femte krim, og den tredje om den samiske etterforskeren Aslak Eira.
Et over 30 år gammelt drap kommer opp i dagen når to ungdommer finner et lik på et for lengst nedlagt internathjem for vanskeligstilte barn. Et hjem som skjuler mang en trist skjebne, og enda tristere skal det bli for noen av dem, når det blir klart at en person ikke vil at sannheten om hva som skjedde den gang skal komme fram. For en hver pris. Vi blir raskt introdusert for tidligere beboere der mange har mye å skjule av overgrep og andre hemmeligheter. Etter hvert møter vi også gjerningspersonen i jeg-form både i nåtid, og i tilbakeskuende form.
Spenningen holder seg stort sett gjennom hele boka, uten at den når de store høyder. Et fint poeng er at Thørring også setter fokus på samiske barn sine internatår gjennom det at Eira bodde på et slikt i unge år. Der hadde han et skikkelig hespetre av en lærer som også dukker opp i denne saken. Mange stygge detaljer fra behandlingen av barna på internatet kommer fram, men likevel savner jeg noe mer dybde om dette temaet når det først er så viktig i boka. Det blir mest at det og det hendte, men lite om hvorfor, og lite om hvordan dette påvirket barna.
Thørring skriver godt om det nordnorske klimaet og det nordnorske lynnet. Og det er enkelte personer som er ganske så interessante, ikke minst en politiker som tidlig blir dradd inn i saken – nesten parodisk typisk politiker som har en del svin på skogen.
Alt i alt  grei tidtrøyte på sofaen på hytta i helga i heller kjølig vær. Jeg har lest alle bøkene av Thørring tidligere, og kommer nok også til å lese den neste.

Andre bloggere om boka: Tine Sundal, BokBloggBerit

9788203356346 terning3

 

Annonser